Belföld

Görög a vita a Bátyai Edina leváltásáról

A közgyűlés által leváltott igazgatónő és az őt védő egyik szervezet is állást foglalt.

„Az elkövetkezendő időszakot tekintve bízom abban, hogy a kialakult helyzet nem érinti a Szegedi Szabadtéri Játékok működését, nem sodorja veszélybe mindazt, amit többek közt Hont Ferenc, Hevesi Sándor, Juhász Gyula és Klebelsberg Kunó óta elődeim és jómagam legjobb tudásunkból, meggyőződésünkből és a szakma iránti elkötelezettségünkből és szeretetünkből fakadóan felépítettünk –írta a Szeged24-hez is eljutatott közleményében Bátyai Edina, a Szegedtéri Szabadtéri Játékok igazgatója, azután, hogy a közgyűlés leváltotta a szegedi Reök palota egyik kiállítása miatt. Erről mi is beszámoltunk korábban.

Úgy gondolom, hogy a 82 éves múlttal rendelkező fesztivál sikereit rendületlenül, elhivatott munkával kell folytatni. Hiszem, hogy azok a büszkeségre okot adó eredmények, művészi színvonal, szakmai elismertség, színházművészeti kapcsolatok, melyeket 2004 óta, igazgatásom alatt a fesztivál megszerzett, megtarthatók. Legyen ez iránymutatás akkor, amikor Magyarország legjelentősebb nyári színházi fesztiváljának vezetéséről gondolkodunk. Bízom abban, hogy a körülmények ellenére tiszteletben tartható a szakmai minőség és a közönség évek óta tartó bizalma. Mindezektől függetlenül értetlenül állok azelőtt, hogy érdemi indokok hiányában kívánnak dönteni az ügyben”– írja közgyűlési leváltásával kapcsolatos állásfoglalásában az igazgatónő.

Közben a Milla nevű civil tömörülés szegedi csoportja is – mely demonstrált az igazgatónő mellett – közleményt adott ki, melyet eljuttatott a Szeged24-hez is. Ebben a a szegedi csoport azt közli, hogy „felháborítónak” tartja a legutóbbi közgyűlésen történteket, különösen az ott született döntést.

A szakmai érveket mellőző sárdobálás ellen határozottan tiltakozunk, mert úgy véljük, hogy a politikai sáncok közti számháborúzásnak egyetlen eredménye van: egy szakmailag elismert művészeti központ működésének ellehetetlenülése. Nem hagyhatjuk, hogy számos közönségsiker után, széles körű szakmai és civil tiltakozás ellenére veszélyeztessék a Szabadtéri Játékok következő évadját és a REÖK működését.” – írja a Milla szegedi csoportja állásfoglalásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik