Belföld

Leváltotta a közgyűlés Bátyai Edinát – Botka nem írja alá

Azonnali hatállyal leváltotta Bátyai Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetői posztjáról a szegedi közgyűlés szombaton. A posztra pályázatot írnak ki.

A szavazást követően Botka László szocialista polgármester bejelentette: él az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével, és nem írja alá a határozatot. A szegedi közgyűlésnek így tizenöt napon belül rendkívüli ülést kell tartania, és amennyiben a javaslat akkor megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.

Az önkormányzati tulajdonú céget a vállalkozás belső szabályai alapján Juhász Péter irányítja 2013. február 15-ig – közölte a politikus.

A polgármester hangsúlyozta: méltatlannak tartja, hogy a Fidesz-KDNP frakció tagjai és a Jobbik képviselője a magyar kulturális élet egyik zászlóshajóját áldozta fel politikai céljainak. Botka László szerint ugyanakkor biztató, hogy a teljes művészeti elit, és valamennyi szakmai szervezet ideológiától és pártállástól függetlenül szinte ugyanazokkal a szavakkal tiltakozott a tervezett lépés ellen.

Bátyai Edina szerződése jövőre lejár, így a fesztivál vezetői posztjára mindenképpen pályázatot kellett volna kiírni. A polgármester ezért is úgy véli, felelőtlenség az igazgató menesztése abban az időszakban, amikor a következő évad előkészítői munkáját kellene elvégeznie.

A városvezető álláspontja szerint február 15-ig nem lehet a jogszabályoknak megfelelően, a törvényes határidőket betartva lebonyolítani a pályázatot. Kérdés, ki fog azok után pályázni a posztra, hogy az egyik fideszes képviselő, Kohári Nándor a kulturális bizottság ülésén Kelemen Csaba egri színészt, mint a fesztivál leendő igazgatóját mutatta be.

Az előterjesztést jegyző képviselő, Kohári Nándor a vita során kifejtette: hosszabb folyamat következménye, hogy megrendült bizalmuk az ügyvezetőben. Ennek személyi következménye kell, hogy legyen – tette hozzá.

A politikus azt mondta, elfogadja a szakmai szervezetek kérését, és támogatja, hogy pályázatot írjanak ki az igazgatói posztra, emellett javaslatot tesz az ügyvezetés ideiglenes ellátására is.

Haág Zalán (KDNP), a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint szakmai, nem pedig politikai okok állnak Bátyai Edina leváltása mögött, hiszen ő az egyetlen, aki helyén maradt az előző ciklus önkormányzati cégvezetői közül. A politikus hangsúlyozta: a képviselők nem kívánnak beleszólni a fesztivál műsorpolitikájába, ugyanakkor nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy jelentősen visszaesett a cég önkormányzati támogatás nélküli árbevétele, és veszteségessé vált a vállalkozás.

Mint arról a Szeged24 korábban beszámolt, az utóbbi napokban jelentős botrányt okozott: a Reök-palotában „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című installációt többen az Utolsó vacsora kifigurázásaként értékelték, bár utóbbin 13 szereplő, az installáción 12 teríték van. A kiállításnak helyet adó palotát a Szegedi Szabadtéri Játékokat szervező önkormányzati cég működteti.

Péntek este a Reök előtt demonstráltak Bátyai Edina mellett. A tüntetők szerint csak az igazgatónő személye garancia arra, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok színvonala változatlan marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik