Belföld

A Jobbik faji diszkriminációval vádolja Izraelt

vona gábor (vona gábor)
vona gábor (vona gábor)

A párt olyan határozatot fogadtatna el az Országgyűléssel, amely elítéli az izraeli agressziót.

A Gyöngyösi Márton, Hegedűs Lorántné és Vona Gábor által benyújtott előterjesztés szerint az Országgyűlés “történelmi felelőssége tudatában” ítélne el mindennemű fegyveres agressziót, így az elmúlt hetekben zajló izraelit is, amely több mint 150 fő, többnyire civil – köztük gyermekek és nők – halálát okozta.

A jobbikos képviselők egyebek mellett faji diszkriminációval vádolják a zsidó államot, amelynek elismernék „jogát az önálló államisághoz”, de felszólítanák, hogy tartsa tiszteletben a palesztinok jogát az önálló állam megalapítására, és ennek előmozdítására kezdeményezzen tárgyalásokat a palesztin vezetőkkel.

A Jobbik képviselői előterjesztésükben megismétlik korábbi véleményüket, hogy a „nyugati média és közvélemény egyoldalúan, Izrael irányába elfogult módon mutatja be a közel-keleti eseményeket, ez az egyoldalúság és részrehajlás jellemzi a nyugati kormányok megnyilvánulásait is.

Vona Gábor pártelnök már a múlt héten, az Izrael budapesti nagykövetsége előtt tartott demonstráción jelezte, hogy pártja határozati javaslatot terjeszt a parlament elé a „gázai népirtás elítéléséről”, akkor azt mondta: a Jobbik követeli azt is, hogy az Országgyűlés még idén mondja fel a 2010-ben elfogadott társulási szerződést Izraellel.

Először ott hangzott el az is, hogy az ellenzéki párt a kormánytagok és az országgyűlési képviselők nemzetbiztonsági átvilágítását követeli, hogy kiderüljön, vannak-e izraeli állampolgárok közöttük.

Erre azonban hiába kíváncsiak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke világossá tette: az országgyűlési képviselők esetében is csak a kettős vagy többes állampolgárság ténye nyilvános adat. Az már nem, hogy az illető melyik más állam állampolgára.

A NAIH elnöke erről azután beszélt, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfőn azt szorgalmazta a parlamentben, hogy össze kéne írni az izraeli állampolgársággal is rendelkező kormánytagokat és parlamenti képviselőket, és Novák Előd két nappal később levélben szólította fel a képviselőket, hogy közöljék, ha más országnak is az állampolgárai.

A Jobbik alelnöke csütörtökön felszólította az LMP-s Ertsey Katalint, hogy mondjon le képviselői posztjáról, mert a levelére adott, egyébként egyértelműen ironikus válaszában azt mondta, hogy izraeli állampolgár, és ezt eltitkolta. Novák, miután egyértelművé vált, hogy az LMP-s politikus csak szarkasztikus volt, közölte, hogy nem szereti a viccet, és továbbra is kitartott amellett, hogy Ertseynek le kell mondania, mert „kibújt válaszadási kötelezettsége alól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik