Belföld

Könnyen megúszhatjuk a kerékbilincselést

Lassan két éve van rá lehetőség, mégis kevesen élnek vele.


(Fotó: MTI/Füzesi Ferenc)

Kerékbilincs nélkül megúszhatjuk, ha tilosban parkolunk, csupán egy kis bürokrácia kell hozzá. 2010 óta, szinte minden hónapban felbukkan a közösségi oldalakon az alábbi, rossz helyesírással megírt, kicsit gyanús üzenet, miszerint:

“Kedves autós Ismerőseim!

Saját példámon felbuzdúlva szeretnék veletek megosztani egy hasznos információt!
Miután e kellemesnek nem nevezhető látvány fogadott (itt van egy kép egy kerékbilincses autóról) ebéd után a belvárosban,a munkájukat precízen és komoly ügybuzgósággal végző közte rület felügyelő egy számunkra új és felettébb autósbarát infót mondott el nekünk!Ha vesszük a fáradtságot és az okmányirodában az autónk információink mellé rendeljük a mobil számunkat,akkor ők bírságolás előtt figyelmeztetnek minket a szabálytalanságra,és ha 15 percen belül megszüntetjük azt,akkor egy forintba sem került a figyelmetlenségünk!!!

Egyébként ez a “szolgáltatás” két éve működik,csak senkinek nem kötik az orrára!;))”

A történet hiába gyanús, mégis igaz. A Hír24 felkereste a Budapest Főváros Közterület-felügyeletét (BFKF), hogy a Facebook-üzenet igazságtartalmáról érdeklődjön. A cég szolgálati igazgatóhelyettestől megtudtuk, valóban meg lehet úszni büntetés nélkül a kerékbilincselést. Azaz majdnem.

Miklós István elmondta, 2010 januárjától lehetősége van az autósoknak regisztrálni a gépjármű-nyilvántartásba. Ezt telefonon, e-mailen vagy személyesen is meg lehet tenni a helyi okmányirodában. Ki kell tölteni egy űrlapot, be kell fizetni a regisztrációs díjat és kész.

Innentől fogva, ha a regisztrált autós tilosban parkol, és a közterület-felügyelő azt kiszúrja, akkor intézkedés előtt a felügyelőnek kötelessége egyszer telefonon vagy sms-ben értesítenie az autóst. Ha a kocsi tulajdonosa 15 percen belül a helyszínre ér és igényli, akkor a kerékbilincselést abba kell hagynia a közteresnek.

Azonban ilyenkor is jöhet büntetés. Szemben a teljes kerékbilincselés és az autóelszállítás 11.500+20.000 forintos díjával, ha a tulaj még a bilincsrakás előtt a helyszínre ér, akkor nem kell fizetnie. Ha intézkedés közben jön vissza, akkor azonban a bilincselés 50 százalékáról kap csekket.

A vétkes autósnak arról nem szabad elfeledkeznie, hogy a szabálysértést minden esetben büntetni fogja a közteres, tehát azt mindig ki kell fizetnie. Még akkor is, ha két percen belül visszaér autójához.

Megjárja, aki villamossínen parkol

A közösségi közlekedést szabálytalan várakozással akadályozó járművek elszállításáról írt alá együttműködési megállapodást négy fővárosi szervezet vezetője pénteken.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az aláíráskor elmondta: ha nem szabálytalanság, hanem például műszaki hiba vagy baleset miatt van szükség a jármű eltávolítására, akkor a legközelebbi olyan helyre viszik, ahol nem képez forgalmi akadályt, ha azonban szabálytalanság történt, akkor egy tárolóhelyre szállítják a rossz helyen leállított autót.

A Budapest Főváros Közterület-felügyelete szerint ha egy autó úgy parkol, hogy e miatt nem tud közlekedni busz, troli vagy villamos, akkor szabálysértés történik, és ezért a helyszíni bírság 50 ezer, a szabálysértési bírság 150 ezer forint lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik