Belföld

Izzó meteort láttak Magyarország felett – videó!

Az Időkép látogatóinak beszámolója szerint egy tűzijátékszerű jelenség volt látható csütörtökön késő déliután az égbolton. A meteorról videó is készült.

Csütörtökön 17 óra 50 perckor olvasóink az ország számos pontján zölden izzó meteoritot láttak. “Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel és a végére kettévált” – írta Kun János, az Időkép időjárási portálnak.

Kecskemét mellett Budapestről, Ceglédről, Kalocsa, Szeged, Miskolcról és Szentesről is látták észlelőink a jelenséget. Valószínűleg a jelenség a Dunántúlról is látható lett volna, ha nincsenek esőfelhők az égen.

A videófelvételt Kiss Szabolcs, a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület tagja készítette.

„Először azt hittem én is, hogy tüzijáték, vagy jelző rakéta. Soha nem láttam ilyet. Mivel az egész égbolton végig ment, viszonylag lassan, jól meg lehetett figyelni.Hatalmas csíkot húzott, narancsos kékes színű gömb, amely végül szétesett” – írta le a jelenséget egy szemtanú az Időkép Facebook oldalán.

Molnár Balázs, amatőr csillagász a Győr24-nek elmondta, hasonló jelenség gyakrlan történik, ám észlelését olykor a felhőzet, a nappali fények is nehezítik. A föld légkörébe naponta több tucat meteor ég el, ezeknek méretüktől függően húznak kisebb nagyobb fénycsóvákat az égre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik