Belföld

TOP 100: megyénkben az Audi, az E.ON és az SMR az élen

Megjelent a nyugat-dunántúli régióban és megyénkben működő vállalkozások gazdasági adatait prezentáló kiadvány, a TOP 100. A közölt információk, folyamatos növekedésről árulkodnak.

Csütörtökön a kamara székházában mutatták be a Vas, Zala és a Győr-Moson-Sopron megyei cégek gazdasági és adózási mutatóit tartalmazó magazint, mely többek között a 100 legeredményesebb társaság nettó árbevételéről is árulkodik. Régiós viszonylatban az első helyen az Audi Hungaria Motor Kft. (1736 871 millió forint), a képzeletbeli dobogó második fokán a Luk Savaria Kuplunggyártó Kft.(143 554 millió forint), míg a harmadik helyen a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. (107 558 millió forint) szerepel. Ugyancsak az árbevétel tekintetében megyei szinten a rangsor a következő: 1. Audi Hungaria Motor Kft., 2. E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. (67 005 millió forint), 3. SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. (63 904 millió forint).

A lista alapadatait a Nemzeti Adó és Vámhivatal szolgáltatta a szerzőknek, Horváth Szabolcs a NAV Győr-Moson-Sopron megyei Adóigazgatóságának igazgatója szerint pedig, bár a válság elhúzódott, ezek az adatok mindenképpen biztatóak. „Nehéz lenne azt mondani, hogy ezek a kilábalás jelei, hiszen egy-egy vállalkozás egészen máshogy éli meg a mindennapjaiban, az üzleti forgalma megyei és régiós alakulását. Vannak olyan cégek, amelyek valóban bővültek, de tudjuk, hogy vannak olyan társaságok és ágazatok is, amelyek nehéz helyzetben vannak. Összességében persze az adatok önmagukért beszélnek. Az üzleti forgalom  a 2011-es esztendőben elérte a közel 4000 milliárd forintot, ez 20 százalékos emelkedést jelent az előző év tükrében. Egyes cégeknél a külpiaci és a belföldi értékesítések is jelentősen növekedtek, de a foglalkoztatás is bővült átlagosan 5 százalékkal, a TOP 100-ak körében 10 százalékkal” – hangsúlyozta az igazgató.

A szerkesztők egyébként több mint 300 vállalkozást kerestek meg, többségük hozzá is járult adataik közléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik