Belföld

BKV-sztrájk fenyeget

BKV (BKV, metró megálló, peron )
BKV (BKV, metró megálló, peron )

A jövő hét második felében állhat le a budapesti tömegközlekedés, ha a hét elején nem lesz megegyezés a cégvezetők és a szakszervezetek között.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) után az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is sztrájkbizottságot hozott létre és egyeztetésekre készülnek egy egységes sztrájk érdekében. Ennek legkorábbi időpontja a jövő hét második felére tehető.

Nemes Gábor,az EKSZ elnöke elmondta, hogy a BKV-nál a tervhez képest egymilliárd forintos bérmegtakarítás keletkezett, ezt az összeget ki kellett volna fizetni a dolgozóknak, és a cafetéria keretéről is meg kellett volna állapodniuk november közepéig.

A mai eredménytelen egyeztetés után a következő tárgyalás jövő hét elején lesz.

A szakszervezetek a munkahelyek védelme, a tervezett létszámcsökkentések és azok elkerülésének érdekében tervezett intézkedések, a buszkiszervezések munkavállalókra vonatkozó hatása és a műszaki állapotok miatt kezdeményeztek munkaügyi vitát a BKV vezetésével.

A BKV MTI-hez küldött közleményében azt írta, folyamatosan tárgyalnak a szakszervezetekkel, és törekednek a megegyezésre, a sztrájk elkerülésére.

Tájékoztatásuk szerint a BKV keresi a megoldásokat, de fontos látni: a gazdasági változások és a BKV pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy az elmúlt évtizedek alatt berögzült összes folyamat változatlanul maradjon. Hangsúlyozták: együtt kell dolgozni azért, hogy “a legkevesebb veszteséggel” jussanak túl ezen az időszakon, ha nem alkalmazkodnak, annak fájdalmasabb következményei lesznek.

A VTDSZSZ kedden jelentette be, hogy sztrájkbizottságot alakított, mivel úgy látja: nem haladnak megfelelő ütemben a tárgyalások.

Csütörtök este a legnagyobb, 550 fős érdekképviselet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége /BKSZSZ/ is sztrájkbizottságot hozott létre. Ők a munkahelyek védelme, a tervezett létszámcsökkentések elkerülése és a BKV-járművek és infrastruktúra megoldása  érdekében akarnak nyomást gyakorolni így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik