Belföld

Sok uniós forrás érkezik a Dél-Alföldre

A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program a legeredményesebbek egyike az operatív programok között; a 246 milliárdos rendelkezésre álló keretből már 200 milliárd forintot megítéltek.

A DAOP Közreműködő Szervezet operatív vezetője a szegedi Klúg Péter iskolában tartott sajtótájékoztatón hozzátette: még elbírálásra vár 2,5 milliárd forintnyi telephelyfejlesztési és 1,5 milliárdnyi ipartelepítési pályázat, illetve a célzottan a bajai partfal rekonstrukcióját megcélzó 2 milliárdos tender.

Ezek beadása várhatóan a jövő év elején megtörténik, ami azt jelenti, hogy 2013 első negyedévében az összes 2007-2013-ban rendelkezésre álló forrást szétosztják. A megítélt pályázatok pénzét 62,84 százalékban már kifizették, a döntések szinte egyenlően oszlottak meg a regionális gazdaságfejlesztés, a turisztikai célú-, a közlekedés infrastruktúra-, a humán infrastruktúrafejlesztés és a térségfejlesztési akciók közt.

A regionális gazdaságfejlesztés keretében telephelyfejlesztési pályázatok, ipari parkok, ipari területek fejlesztését célzó pályázatok, és nagyobb volumenű ipartelepítési pályázatok valósultak meg. Ezek közt említhető a szegedi CE Glass – korábban Szilánk Csoport- telephelyfejlesztése – mondta a szakember.

Tájékoztatása szerint a turisztikai célú fejlesztésekre beérkezett projektötleteknél november 30-án kötik meg a támogatási szerződéseket, ezek között található a Dóm infrastrukturális fejlesztése, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fejlesztése, valamint a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése. A turisztikai projektekre mintegy 9 milliárd forintos forrást hívnak le.

Az eseményen ünnepélyes keretek közt átadták a szegedi Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Diákotthonnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Óriási Számok Kampányában készített térinstallációt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik