Belföld

Kényszergyógykezelésre küldték a késelő tázlári férfit

Legfeljebb tizenöt évig tartó kényszergyógykezelését rendelte el a Szegedi Ítélőtábla szerdán annak a tázlári férfinak, aki tavaly nyáron késsel támadt testvérére.

A jelenleg 46 esztendős férfit 1993 óta kezelik paranoid skizofréniával. Édesanyjuk 2008-as halála óta a vádlottat testvére, a későbbi sértett tartotta el, a Bács-Kiskun megyei falu egyik tanyáján éltek.

2011. augusztus 14-én este a vádlott minden előzmény és ok nélkül egy késsel rátámadt testvérére. A vádlott többször is meg akarta szúrni a férfit, aki igyekezett kivédeni a támadást, ám több sérülést is szenvedett. A sértett sérülései nyolc napon belül meggyógyultak, de a szakértői vélemény szerint olyan sérülése is keletkezhetett volna, amely életveszélyes vagy akár halálos következménnyel jár.

A bíróság megállapította, hogy a hasadásos elmezavarban szenvedő vádlott képtelen volt arra, hogy cselekménye társadalomra veszélyességét felismerje, illetve, hogy ennek a felismerésnek megfelelően cselekedjen. A szakértők valószínűsítették, hogy vádlott elmebetegsége miatt a jövőben hasonló erőszakos cselekményt követhet el, ezért javasolták kényszergyógykezelését.

Az ítélőtábla büntethetőséget kizáró ok – beszámítási képességet kizáró kóros elmeállapot – miatt a vádlottat felmentette az emberölés kísérletének vádja alól, és legfeljebb tizenöt éves időtartamra elrendelte kényszergyógykezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik