Belföld

Hét dolgon múlik, jön-e a gyerek

A felmérések szerint egyre több olyan pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni. A szexuálpszichológus szerint sokaknál a fejben van a gond. Czeizel Endre viszont egészen mást említ.

Miközben Matolcsy György az egykulcsos adórendszer bébibummhatásáról vizionál, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ma Magyarországon mintegy 150 ezer meddő házaspár, illetve pár él, ami nagyjából megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 10-15 százalékra becsült előfordulási gyakoriságának.

A Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján – a KSH és a WHO számainál is – többre teszik a meddőségben érintettek számát. Felmérésük szerint inkább a 18 százalék a reális, ami riasztóan magas szám, vagyis 100 párból 18-nál nem fogan gyermek rendszeres nemi élet mellett egy éven belül. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik pár hiába vágyakozik gyermekáldás után.

Könnyebb lesz örökbe fogadni

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a fővárosban tartott konferencián jelentette be, hogy a kormány a jövőben egyértelműbbé teszi az örökbefogadást érintő szabályozásokat és egyszerűsítik az örökbefogadási eljárást. Az államtitkár szerint erre azért van szükség, mert a meddő párok közül sokan szeretnének gyermeket nevelni.

Soltész Miklós kiemelte még az örökbefogadói gyes bevezetését. Ez azt jelenti, hogy akik 3-6 éves gyermeket fogadnak örökbe, fél évig otthon maradhatnak vele. Pozitív fejleményként számolt be arról, hogy 2011-ben ismét 800 fölé emelkedett az örökbefogadások száma, valamint, hogy csökkent az abortuszok száma. Hozzátette: idén a várható gyermekszám elérheti a 91 ezret, ami ugyancsak bíztató, mert például 2010-ben csak 88 ezren születtek az országban.

Felőrölte a házasságukat

A 30 éves Andrea és férje három éven át próbálkoztak a gyermekvállalással. Sikertelenül. A házaspár a létező összes kivizsgáláson részt vett, amin csak lehetett. Bécsbe is kiutaztak, hogy egy ottani specialista véleményét is meghallgassák, ám ő sem jutott más eredményre, mint a hazai szakemberek: Andrea petefészke egy 80 éves nő petefészkének felel meg, így az esélyük a gyermekvállalásra, alig pár százalék.

„Gyakorlatilag közölték, hogy a petefészkem ‘elhalt’. És bár ajánlották a lombikprogramot, nem titkolták, a beültetéssel is mindössze 1-2 százalék az esélye annak, hogy sikerrel jár a megtermékenyítés. Mivel mindennél jobban vágytunk egy közös kisbabára, megkezdtük a szükséges hormonkezelést, de már az előkészítési fázisban elakadtunk. Az első pár injekció után ugyanis, mivel jól tudtam, hogy az esélyünk szinte egyenlő a nullával, feladtam, és visszamondtam a megterhelő hormonkúrát” – mesélte a fiatal nő.


Fotók: Neményi Márton

Andrea utolsó lehetőségként az örökbefogadás mellett döntött, ám amikor elmondta ötletét a párjának, a férfi kiakadt, és közölte, nem fogja más gyerekét felnevelni. Hosszas vívódás és a kapcsolatukat ért – legfőképp a sikertelenség és kudarcok okozta – sérülések után végül úgy döntöttek, külön utakon folytatják. Válásukat három hónappal ezelőtt mondta ki a bíróság.

Hétpontos akadály

A meddőségi problémák (ami 12 havi sikertelen fogamzási próbálkozást jelent) nagyjából egyformán érinthetik a nőket és a férfiakat, vagy akár mindkettőjüket. A férfiaknál a leggyakrabban (90 százaléknál) az alacsony spermaszám okozza a gondot, míg a nőknél a legáltalánosabb probléma a petesejtérés elmaradása. Ezenkívül endometriózis, harmincéves kor felett pedig kismedencei gyulladások, mióma és ovulációs zavarok akadályozhatják a megtermékenyülést.

Czeizel Endre orvos genetikus szerint a meddőségi okokra kizárólag egy hét pontból álló kivizsgálás adhat pontos választ, amelynek során a szakemberek – a többi közt – elvégeznek egy génvizsgálatot, ellenőrzik az ondó mennyiségét és minőségét, a petevezeték és a méhnyak átjárhatóságát, valamint a petesejttermelést. Ha ez utóbbi valakinél nem működik, leáll, akkor saját gyerek „nem nagyon lehetséges”, – mondja, bár hozzáteszi, erre az esetekre lehet megoldás: például a petedonáció vagy a lombikbébiprogram.

„Ha egyszer leáll valakinek a petefészke, akkor nincs petesejtje sem. A méhe azonban ettől függetlenül még működik. Ilyenkor szóba jöhet a petedonáció, vagyis amikor valaki más felajánlja a petéjét, amit aztán megtermékenyítenek a férfi ondójával. A lombikbébimódszer is hatalmas áttörést jelent a meddőségkezelésben, hiszen ha egy nőnek mindkét oldali petevezetéke el van záródva, vagy ha egy férfinek ötmilliónál kevesebb az ondósejtje milliliterenként, akkor igazából nincs nagyon más megoldás. Ami viszont engem egy kicsit zavar, ha ezt nem eléggé alapos kivizsgálással teszik, ha nem veszik figyelembe a hét pontból álló vizsgálatot. Mert a lombikbébi-beavatkozás a nők egészségére egyáltalán nem közömbös. Volt már haláleset, tehát nagyon meg kellene fontolni” – magyarázta az orvosbiológus.

Harmadszorra sikerült

Az RTL Klub népszerű műsorvezetője három héttel ezelőtt, saját blogjában osztotta meg az örömhírt: babát vár férjétől, Nánási Pál fotóstól. A csinos tévés és párja három és fél éven át hiába várta a gyermekáldást, így végül speciális orvosi segítséget kértek, és a lombikprogram mellett döntöttek.

„Egy műtét, tucatnyi vérvétel, cifra vizsgálatok, inszeminációk és 2 sikertelen lombik után – a 3. sikeres beavatkozás végeredményével a pocakomban – most azt mondom, nagyon nagy szükségem volt erre az önismereti utazásra, amit végigcsináltam” – írta bejegyzésében Ördög Nóra.

Czeizel elmondta: a beültetések csupán 20 százalékánál sikerül elsőre a beágyazódás. Mivel ezzel a kezeléssel csökken a természetes kiválasztódás esélye, a fejlődési rendellenességek gyakorisága ugyan nagyobb, de azokat manapság már könnyű kiszűrni. Főleg, ha a leendő édesanyák időben elkezdik szedni a magzatvédő vitamint – tette hozzá.

Jelenleg Magyarországon a meddőségi központok évente nagyjából 5000-6000 ciklus kezelést tudnak elvégezni. Ez az ellátásra szoruló házaspárok 70-75 százalékát jelenti. Ráadásul a lombikbébiprogramok nagyobbik része is teljesítőképességének felső határán működik, noha az eljárás egyáltalán nem olcsó. Egy komplett lombikprogram akár félmillió forintba is kerülhet. (A társadalombiztosítás csupán az első öt beültetést támogatja.)

Rippelék: jöhet a második baba!

Az artista Rippel Feri és felesége, Vivien szintén egy sikeres petesejt-adományozásnak köszönhetik kisfiukat, a most 16 hónapos Herkulest. A fiatal anyuka nagynénjétől kapott petesejtet, miután néhány évvel ezelőtt, egy daganatos megbetegedés következtében elvesztette a petefészkét.

A házaspár bár sok megpróbáltatáson ment keresztül, nemrég bejelentette: hamarosan újra belevágnak a speciális lombikprogramba. Bíznak benne, ha egyszer megtörtént a csoda, másodszor is minden rendben lesz.

Csökken a spermaszám

Czeizel kiemelte: a magyar férfiak jelentős hányadánál az utóbbi negyven évben jelentősen rosszabbodott a spermakép (spermiumok száma, alakja, mozgékonysága). Az ondófolyadékban az ondósejtek száma átlagosan a felére csökkent, alakja rosszabbodott és a spermiumok mozgékonysága is gyengült. A férfimeddőség kivédése érdekében az alkoholfogyasztás elhagyását és legfőképpen a dohánytermékekről való leszokást javasolja a szakember.

Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a minél gyakoribb próbálkozások – nemhogy segítenék -, megnehezítik a megtermékenyítést. Czeizel Endre szerint ennek oka elsősorban az, hogy a férfiak heréjében termelődő napi körülbelül 20 millió ondósejt – a sorozatos aktusok miatt – nem áll rendelkezésre folyamatosan. Ezért minimum két napot ajánlott várni a következő alkalomig – hangsúlyozta az orvostudományok doktora.

Érdemes magunkba nézni

Az anatómiai és genetikai tényezők mellett a lelki folyamatok is hatással lehetnek a sikeres fogantatásra. Csides Kata szexuálpszichológus szerint, ha a párokkal biológiai szempontból minden rendben van, a baba azonban mégsem érkezik, akkor feltehetően érzelmi okok állnak a háttérben.


“Itt mindent lehet, csak gyereket vállalni nem”

„Az Ördög Nóráékhoz hasonló eset, vagyis, amikor a két fél borzasztóan harcol, és nagyon akarja a kisbabát, ennek ellenére mégsem jön össze, meglehetősen ritka. Ha egyébként az orvosok nem találnak szervi problémát a feleknél, akkor mindenképpen érdemes önvizsgálatot végezni. Gyakran ugyanis kiderül, hogy még maguknak sem merik bevallani, és bár állítják, vágynak a gyerekre, a lelkük mélyén valójában egyáltalán nem állnak készen az anyaságra vagy az apaságra. Például, mert félnek az elköteleződéstől, az anyaszerep vállalásától, nem akarják, hogy a már jól megszokott és kialakult életük felboruljon, rettegnek, visszaveszik-e majd a munkahelyükre, elbizonytalanodnak, biztosan feladják-e az életüket és biztosan a mellettük lévő emberrel akarnak-e gyereket vállalni?!” – sorolta az okokat a szakember.

Csides Kata szerint a jelenség egyrészt azért nem meglepő, mert még mindig hatalmas a társadalmi presszió, másrészt, mert „bár nagy bababarát országnak hirdetjük magunkat, itt mindent lehet, csak gyereket vállalni nem”. A nők visszailleszkedését és későbbi boldogulásukat, – például a munkaerőpiacon – semmi és senki nem segíti – véli a szexuálpszichológus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik