Belföld

Nácizmus és csend az Országgyűlésben

Gyöngyösi Márton felmérné - nemzetbiztonsági okokból -, hány zsidó ül a kormányban és a parlamentben, ahol mindenki hallgatott.

Gyöngyösi Márton hétfői azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem a palesztinok oldalára áll a gázai konfliktus ügyében. Szerinte a Külügyminisztérium a „cionista ATV-t megszégyenítő sebességgel rohant hűségesküt tenni Izrael mellett”, ami „gyalázatos”. Németh Zsolt külügyi államtitkár erre azt felelte, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

Gyöngyösi Márton viszontválaszában úgy vélte, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta, „pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. A kormány képviselője reakciójában közölte, nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel szerinte a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

A Jobbik „nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét”

A Hit Gyülekezete felszólítja Orbán Viktort és Kövér Lászlót, hogy határozottan lépjenek fel az ilyen beszéd ellen, amely Magyarország legsötétebb korszakát, a nyilas- és horogkeresztes rémuralmat idézi. A Jobbik ezzel végleg levetette álarcát, és nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét – közölte a Hit Gyülekezete.

“A náci utódpárt tudatosan és szisztematikusan kívánja hozzászoktatni a magyar társadalmat a nemzetiszocializmus tömeggyilkos eszméjéhez. Ahhoz az eszméhez, amely egyszer már pokollá változtatta Magyarországot, amely lángba borította Európát és a fél világot” – tudatta a Hit Gyülekezete, amely „a leghatározottabban tiltakozik az elhangzott náci felszólalás miatt, ugyanakkor megdöbbenését fejezi ki, hogy a demokratikus pártok érdemi reakció nélkül hagyták a mérgező megnyilvánulást”.

A gyülekezet vezetősége szerint a „felszólalás nem maradhat következmények nélkül”, mert nemcsak a magyar parlament, hanem Magyarország becsülete a tét. Mivel Gyöngyösi beszéde a parlamentben hangzott el, felszólítják a demokratikus parlamenti pártokat, hogy egységesen ítéljék el a képviselő gyalázatos kijelentéseit, „a Jobbikot pedig zárják politikai karanténba”.

„Meddig tűrjük a fasizmust az Országgyűlésben?”

Mindennapos, megszokott eseménnyé vált a leplezetlen antiszemitizmus az Országgyűlésben – tudatta a Raoul Wallenberg Egyesület, amely arra vár választ a felelős kormányzati és ellenzéki erőktől, hogy a tisztességes emberek meddig tűrik a fasizmust a parlamentben.

A szervezet furcsállja, hogy mindenféle tiltakozás nélkül mondhatja egy képviselő, hogy ideje lenne felmérni, hány zsidó származású képviselő van a Házban és a kormányban. Ez szégyen nemcsak azokra nézve, akik a Jobbikot beszavazták az Országgyűlésbe, hanem azokra a képviselőkre is, akik ezt szó nélkül tűrték, a levezető elnökre és a többi képviselőre.

Sárga csillag viselésére buzdítanak

Az Egymillióan a szélsőjobb ellen nevű Facebook-csoport villámcsődületre vár minden magyar demokratát a Parlament elé. A szerveződés azt kéri, mindenki viseljen sárga csillagot, aki szerint nem tűrhető, sem az, hogy kilencven évvel a zsidótörvények után újból „listázzanak”, sem az, hogy „a magyar pártok némák legyenek!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik