Belföld

Nácizmus és csend az Országgyűlésben

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2012. 11. 27. 07:12

Gyöngyösi Márton felmérné - nemzetbiztonsági okokból -, hány zsidó ül a kormányban és a parlamentben, ahol mindenki hallgatott.

Gyöngyösi Márton hétfői azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem a palesztinok oldalára áll a gázai konfliktus ügyében. Szerinte a Külügyminisztérium a „cionista ATV-t megszégyenítő sebességgel rohant hűségesküt tenni Izrael mellett”, ami „gyalázatos”. Németh Zsolt külügyi államtitkár erre azt felelte, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

Gyöngyösi Márton viszontválaszában úgy vélte, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta, „pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. A kormány képviselője reakciójában közölte, nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel szerinte a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

A Jobbik „nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét”

A Hit Gyülekezete felszólítja Orbán Viktort és Kövér Lászlót, hogy határozottan lépjenek fel az ilyen beszéd ellen, amely Magyarország legsötétebb korszakát, a nyilas- és horogkeresztes rémuralmat idézi. A Jobbik ezzel végleg levetette álarcát, és nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét – közölte a Hit Gyülekezete.

“A náci utódpárt tudatosan és szisztematikusan kívánja hozzászoktatni a magyar társadalmat a nemzetiszocializmus tömeggyilkos eszméjéhez. Ahhoz az eszméhez, amely egyszer már pokollá változtatta Magyarországot, amely lángba borította Európát és a fél világot” – tudatta a Hit Gyülekezete, amely „a leghatározottabban tiltakozik az elhangzott náci felszólalás miatt, ugyanakkor megdöbbenését fejezi ki, hogy a demokratikus pártok érdemi reakció nélkül hagyták a mérgező megnyilvánulást”.

A gyülekezet vezetősége szerint a „felszólalás nem maradhat következmények nélkül”, mert nemcsak a magyar parlament, hanem Magyarország becsülete a tét. Mivel Gyöngyösi beszéde a parlamentben hangzott el, felszólítják a demokratikus parlamenti pártokat, hogy egységesen ítéljék el a képviselő gyalázatos kijelentéseit, „a Jobbikot pedig zárják politikai karanténba”.

„Meddig tűrjük a fasizmust az Országgyűlésben?”

Mindennapos, megszokott eseménnyé vált a leplezetlen antiszemitizmus az Országgyűlésben – tudatta a Raoul Wallenberg Egyesület, amely arra vár választ a felelős kormányzati és ellenzéki erőktől, hogy a tisztességes emberek meddig tűrik a fasizmust a parlamentben.

A szervezet furcsállja, hogy mindenféle tiltakozás nélkül mondhatja egy képviselő, hogy ideje lenne felmérni, hány zsidó származású képviselő van a Házban és a kormányban. Ez szégyen nemcsak azokra nézve, akik a Jobbikot beszavazták az Országgyűlésbe, hanem azokra a képviselőkre is, akik ezt szó nélkül tűrték, a levezető elnökre és a többi képviselőre.

Sárga csillag viselésére buzdítanak

Az Egymillióan a szélsőjobb ellen nevű Facebook-csoport villámcsődületre vár minden magyar demokratát a Parlament elé. A szerveződés azt kéri, mindenki viseljen sárga csillagot, aki szerint nem tűrhető, sem az, hogy kilencven évvel a zsidótörvények után újból „listázzanak”, sem az, hogy „a magyar pártok némák legyenek!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.