Belföld

Aranydiplomás gyógyszerészeket köszöntöttek Dunaújvárosban

Hosszú, több évtizedes munkát végeztek Dunaújváros és Fejér megye lakossága szolgálatában.

A Semmelweis Egyetem Gyógyszertudományi Kar Tanácsa jubileumi díszoklevelet adományozott a karon 70, 65, 60 és 50 éve diplomát szerzett gyógyszerészeinek. A hetven éve végzettek rubin, a hatvanöt évvel ezelőtt végzettek vas, a hatvan évvel ezelőtt diplomázott gyógyszerészek pedig gyémánt díszoklevelet vehettek át. Az 50 éves diplomáért arany díszoklevélben Bándi Domokos nyugalmazott főgyógyszerész és felesége, Molnár Mária Valéria részesült.

Őket a Szent Pantaleon Kórház főorvosi értekezletén köszöntötték, megköszönve a hosszú, több évtizedes munkájukat.

 

Dr. Bándi Domokos

 

1938-ban született Szegeden. 1962-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszertudományi Karán szerzett diplomát, majd Dunaújváros egyik gyógyszertárában helyezkedett el gyógyszerészként. Kórházunkban 1965-ben kezdett dolgozni. 1967-ben főgyógyszerészi kinevezést kapott, mely munkakört 2005-ig töltötte be.

1973-ban gyógyszerhatástan-toxikológia, majd 1977-ben gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezés szakgyógyszerészi képesítést szerzett. 1977-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszertudományi Karán gyógyszerészdoktori címet kapott.

Szakmai tevékenységében elsősorban az intézeti gyógyszerellátás szervezési kérdéseinek, az antibiotikum terápia, valamint a korszerű folyadék és elektrolit terápia kialakításával hívta fel magára a figyelmet. Ezekben a témakörökben számos közleménye, posztere jelent meg, illetve tudományos rendezvényeken, továbbképzéseken tartott előadásokat.

Negyven éves, kórházunkban eltöltött évei alatt számos bizottságban, így a Gyógyszerterápiás, a Tudományos, a Közegészségügyi-Járványügyi, az Etikai, valamint az antibiotikus teamben tevékenykedett. Országos szakmai testületek, kamarák oszlopos, illetve alapító tagja volt.

1975-ben miniszteri dicséretben részesült, 1980-ban kiváló munkáért érmet kapott, majd 1993-ban kórházunk legnívósabb elismerését, a Szent Pantaleon Emlékérmet ítélték neki. 2000-ben a város egyik legnagyobb elismerését, a Dunaújváros Egészségügyéért kitüntetést is megkapta. 1995-ben Societas Pharmaceutica Hungarica, 2002-ben Dávid Lajos, majd 2006-ban a Kórházi gyógyszerészetért emlékéremmel ismerték el munkásságát.

 

Dr. Molnár Mária Valéria

 

1962-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszertudományi Karán szerzett diplomát, majd Dunaújváros egyik gyógyszertárában helyezkedett el gyógyszerészként. Kórházunkban 1965-től kezdett dolgozni, ahol 1990-től 2002-ig főgyógyszerész helyettesi feladatokat látott el. Városunk legrégebbi gyógyszertárában, az Őspatikában a mai napig is munkát vállal. Összességében 52 éve a városban dolgozó gyógyszerész.

1978-ban mikrobiológiai gyógyszerellenőrzés, majd 1980-ban gyógyszerügyi szervezés szakgyógyszerészi képesítést szerzett.

A Magyar Gyógyszerészeti Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet vezetőségének tagja és területi titkára, valamint a kórházi vöröskereszt tagja volt.

Országos tudományos rendezvényeken folyamatosan képezte magát.

1974. és 1989. között a Fejér Megyei Köjál toxikológus gyógyszerésze volt és abban az időben részt vett a méregkezelők és gyógyszertári asszisztensek képzésében, vizsgáztatásában.

2002-ben a Magyar Gyógyszerészeti Társaságtól Kórházi Gyógyszerészeti elismerő oklevelet, 2006-ban a Gyógyszerészetért emlékérmet kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik