Belföld

Pedagógussztrájk: bezárhatnak az iskolák

balog zoltán-pedagógus sztrájkbizottság (ingyenes, pedagógus szrtájkbizottság)
balog zoltán-pedagógus sztrájkbizottság (ingyenes, pedagógus szrtájkbizottság)

A pedagógusok és a közvélemény szerint nem az iskola feladata sztrájk esetén a gyermekek elhelyezése. Lehet, hogy a magyar szakszervezetek a szlovák példát követhetik, ahol ma újra lakat került a legtöbb intézményre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke a múlt heti egyeztetés után az FN24 kérdésére cáfolta azokat a híreket, hogy áttörés történt volna a kormány és a szakszervezeti sztrájkbizottság tárgyalásán. Mint Mendrey László elmondta, egyáltalán nem volt áttörés, „a sztrájkveszély nem múlt el, sőt!”. Annyi történt, hogy a – pedagógus-életpályamodellben a tanárok munkaterhelése részeként az iskolában kötelezően eltöltött 32 órán belül – eddig lebegtetett 22-26 óra közötti tanóra-kötelezettség helyett rögzítenék azt 22 órában. Mindez egyelőre azonban csak Gloviczki Zoltán (lemondott, de tavaszig még a helyén maradó) helyettes államtitkár véleménye, aki hirtelen ötlettől vezérelve vetette fel az egyeztetésen. Mendrey szerint ezzel Balog Zoltán humánminisztert is meglepte (Hoffmann Rózsa már nem volt jelen), aki annyit tudott ígérni, hogy kormány elé viszi az ötletet. Ez nem tekinthető nagy áttörésnek – foglalta össze a PDSZ-elnök.

A szakszervezetek fő követelései – az általános 20 százalékos közszféra-béremelés és az államosítás elhalasztása – elől elzárkózik a kormány.  A közszféra béremelése egyébként olcsóbb lenne, mint ha az állam csak a pedagógus-életpályamodellt vezetné be. „Mi pedagógusok lemondunk egyelőre a nagyobb béremelésről, hogy azok is kapjanak, akik nem pedagógusok, orvosok, ápolók, szociális munkások stb.” Ez néhány 10 milliárddal kevesebbe kerül, mint az életpályamodell, egy későbbi időpontban már a megemelt bérszintről kellene csak feltornázni a fizetéseket az abban szereplő, a mostaninál átlag 30 százalékkal magasabb bérszintre.

Az iskolák állami fenntartásba vételének részleteiről épp hétfőn szavaz a parlament.

Elsöprő támogatás: sztrájkveszély

Közben a PDSZ két fórumon (Facebook, saját honlap) is sztrájkfelmérést indított, hogy lássa a sztrájkhajlandóságot, sztrájktámogatottságot. A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy mind a pedagógusok (a szakszervezet honlapján csak a regisztrált tagok nyilváníthattak vélemény), mind a szélesebb közvélemény (legalábbis a Facebookhoz hozzáférők) elsöprő többséggel támogatják a törekvéseiket. Ez mind a két fórumon 90 százalék fölötti támogatottságot jelent.

A véleményt nyilvánítók elsöprő többsége ráadásul úgy véli, hogy az iskolák a sztrájk ideje alatt tartsanak zárva, a gyermekek elhelyezése ilyenkor nem az iskola feladata. Azaz kerüljön lakat az iskolákra és a fenntartó jelöljön ki településenként egy-egy épületet, ahová bemehetnek a gyerekek és a nem sztrájkoló pedagógusok.

„Van min gondolkodni azoknak, akik folyamatosan bagatellizálják az érdekérvényesítés erejét. S át kell, hogy gondolják álláspontjukat azok is, akik 30 ezüstöt kínálnak, s azok is, akik már ennek is örülnének…” – zárul a PDSZ ezzel kapcsolatos hétfői közleménye.

A szlovák modell

Az iskolabezárásokkal megszervezett sztrájk hatásait épp a napokban tanulmányozhatjuk Szlovákiában. Mint írtuk, korábban már volt egy egynapos sztrájk, mától határozatlan ideig tart az akció északi szomszédunknál.

Akkor az is előfordult, hogy Ivan Švejnát, az ellenzéki Híd-Most magyar–szlovák párt képviselőjét hatéves kislánya is elkísérte csütörtökön a munkahelyére, a szlovák parlamentbe, mivel nem volt kire hagyni a gyermeket a sztrájk idején. „A feleségem és én is dolgozó emberek vagyunk, a nagyszülők nem Pozsonyban élnek, így magammal vittem a lányomat a munkába“ – mondta a képviselő a parameter.sk-nak.

A 10 százalékos béremelést követelő szlovák szakszervezetek szerint a hétfőn kezdődő újabb sztrájkba az alapiskolák mintegy 80, míg a középiskolák 70 százaléka kapcsolódott be. A három legnagyobb városban – Pozsonyban, Kassán és Besztercebányán – tüntetést is szerveztek. A szakszervezet az iskoláknak azt javasolta, hogy röplapokkal vagy transzparensekkel közöljék a sztrájk okait. Ezt az ajánlatot nem fogadták el. Egyelőre nem tudni, meddig tarthat a sztrájk, és vélhetően nem is mindegyik iskolában tart majd ugyanannyi ideig. A leggyakrabban háromnapos sztrájkot emlegetnek, némely iskola azonban már előre kétnaposat jelentett be.


Lakat alatt – Fotó: MTI / Bugány János

A munkabeszüntetés több szülő életét megnehezíti – írja a Praméter -, akik gyermeküket nem tudják hol elhelyezni az iskola zárva tartása miatt. Dušan Čaplovič (Smer) oktatásügyi miniszter éppen ezért a múlt héten felhívta a polgármesterek figyelmét, hogy segítsenek a szülőknek a gyermekek gondozásában a sztrájk időszaka alatt. Némely helyszíneken a szabadidőközpontok, vagy sportcsarnokok állnak majd rendelkezésre, ahol a gyerekek eltölthetik a napjukat. Azon szülők, akiknek gyermekei iskolája zárva marad, és otthon kell velük maradniuk, a Szociális biztosítótól gondozási díjat kérhetnek.

A tanárok, akik csatlakoztak a sztrájkhoz, és emiatt nem dolgoznak, elesnek a sztrájk napjai alatt járó fizetésüktől, ráadásul az egészségügyi biztosítást is maguknak kell befizetniük. Némely igazgató azonban bejelentette, hogy a kieső fizetést jutalmakkal vagy egyéni értékelés alapján visszatérítheti a tanároknak.

Robert Fico a hétvégén ismét emlékeztetett, hogy a kormány képtelen 10 százalékos béremelésre, holott megértik, hogy miért is sztrájkolnak a tanárok. “Csak a nullás emelésre van jogunk, de mi 5%-ot kínálunk” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik