Belföld

Szar ügy

Az emberek többsége ösztönösen viszolyog a címben szereplő anyagtól, így aztán ha valaki ezt meri használni, bizton számíthat meghökkenésre - írja a Best of Szeged bloggere.

Az emberek többsége ösztönösen viszolyog a címben szereplő anyagtól, így aztán ha valaki ezt meri használni egy művében, mint tette a REÖK-ben kiállított installáció alkotója, bizton számíthat meghökkenésre, vagy akár felháborodásra. Bár talán azzal a műbalhéval, amit Haág Zalántól (Fidesz-KDNP) Kondé atyán át a Jobbikig sikerült összehozni, ő sem kalkulált. Már csak azért sem, mert az országban a művet már többször kiállították, és sehol nem váltott ki ilyen visszhangot: sehol nem tekintették a bibliai utolsó vacsora gusztustalan átértelmezésének.

A Best of Szeged nem igazán értette egy ideig ezt a felháborodást, mert a nevezetteknek vagy matematikából, vagy hittanból kellene korrepetációra menni, hiszen az utolsó vacsorán 12+1 személy, az apostolok és Jézus vettek részt, vagyis 13-an. Logikailag nem stimmel ez a dolog. (Illetve, felmerülhet még az is, hogy a művész sem tud számolni. Továbbá a művész arról sem értesült, mint ahogy Haág sem, hogy mű címében szereplő teremtésről az Ószövetségben történik intézkedés, az apostolok meg az Újszövetségben szerepelnek. Még bibliai időben is sok ezer évre egymástól.)

Azt persze értjük, hogy Bátyai Edinát, a REÖK-öt is működtető Szabadtéri Játékok igazgatóját sokan nem szeretik a Fideszben, próbáltak is már ellene hasonló botrányt gerjeszteni. Mégis azt gondoljuk, hogy nem erről szól ez a történet, Bátyai és a REÖK művészeti vezetője, Nátyi Róbert szerencsétlen mellékszereplői a nagy csatának, ami a városi kommunikáció tematizálásáért zajlik.

Márpedig ebben az elmúlt hetek nem sok jót hoztak a Fidesznek. Az egyetlen, komolynak mondható témában a Járási Hivatal felállításában több körben is visszavonulót fújt a párt. B. Nagynak azzal kellett szembesülnie, hogy sajátjai – a Fidesz frakció – sem támogatták az októberi Közgyűlésen azt az ajánlatot, amit a városnak tett. Bár annak, aki csak a szegedma.hu és a Városi Televízió alternatív valóságát ismeri, szinte fel sem tűnhetett ez, Bohácsék 2 és fél órás vita után lényegét tekintve elfogadták a polgármester érvelését, miszerint a kormánymegbízott javaslata nagyon sokba kerülne a városnak, csak akkor elfogadható, ha a város pénzügyi ellentételezést kap.

A sajtóból úgy tűnhetett, B. Nagy erre berágott, azt mondta, hogy akkor nem ad csereingatlant sem, bár azt felajánlotta korábban. Majd a végén ő is retirált, mégis elfér kisebb helyen is a Járási Hivatal, így aztán nem kellenek új épületek sem, a város is olcsóbban megúszhatja. Ez ugye Botka teljes kommunikációs győzelme, amit a polgármester kiterjesztett a szegediekre is. (Még egyszer így ráerősítve arra a képre, hogy B. Nagy a saját városával, nem pedig annak polgármesterével került szembe.)

A cikk folytatásához kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik