Belföld

Botka László: káosz lesz az oktatásban

A felsőoktatás pénzügyileg ellehetetlenült, az egyetemek és főiskolák nagy része zárva lesz az év végén és a következő év elején – mondta Botka László, az MSZP választmányi elnöke,

Botka László kifejtette: az Orbán-kormány a köz- és a felsőoktatásban okozta a legsúlyosabb károkat. Szavai szerint a felsőoktatás pénzügyileg ellehetetlenült, az egyetemek és főiskolák nagy része zárva lesz az év végén és a következő év elején. Kiemelte, hogy a 2010-es 186 milliárd forintról a kormány az idén 123 milliárdra csökkentette a felsőoktatási intézmények fenntartására szánt támogatást, jövőre pedig már csak 105 milliárdot áldoz erre, és tovább csökkenti az államilag támogatott képzési helyeket is.

Az MSZP választmánya továbbá arra szólítja fel a kormányoldalt, hogy vonja vissza az iskolák 2013. január 1-jei államosításának részleteiről szóló törvényjavaslatot, amelynek elfogadását hétfőre tervezik a parlamentben.

Szeged polgármestere ezt azzal indokolta, hogy több mint 3200 általános és középiskola állami fenntartásba vételéről nem lehet húsz munkanappal annak megtörténte előtt dönteni.

Világosan látszik, hogy ez az államosítás ártani fog az oktatás színvonalának, és húsz nap múlva káosz lesz az intézményekben, az önkormányzatoknál” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

A választmányi elnök megerősítette, hogy az MSZP oktatási programját is megküldi a demokratikus ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak és érdekképviseletnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik