Belföld

Scheiring: az ország jövője a tét

Scheiring Gábor (scheiring gábor, lmp)
Scheiring Gábor (scheiring gábor, lmp)

A kompromisszumképtelenség bosszúja címmel írt az LMP-s belharcokról blogjában Scheiring Gábor.

A párt parlamenti képviselője blogbejegyzésében emlékeztet, az LMP kongresszusa hosszas vita után úgy döntött, hogy olyan stratégiát fogad el, mely világosan kimondja, hogy prioritásként kezeli az önálló pólus építését a kormányváltással szemben. Egy olyan stratégiát, mely kizárja a választási együttműködések, a technikai koalíciók és bármilyen közös választási indulás lehetőségét. Ezzel szemben a másik fél, a szűk kisebbségben maradt álláspont képviselői (köztük Scheiring) arra tettek javaslatot, hogy kezelje a párt egyenrangú célként az ökopolitikai pólus építését és a kormányváltást, mert csak így dönthető meg a NER.

„Nem azért, mert maradéktalanul egyetértenénk a Haza és Haladás politikájával: ezt számos alkalommal világossá tettem én is, Karácsony Gergely és Jávor Bence is. Azért, mert az Orbán-rendszer az elmúlt 22 év betetőzése és az ökopolitika totális tagadása. Azért, mert a szolidáris, zöld és progresszív politika, így az LMP is csak egy normális, a politikát 22 éve uraló és Orbán alatt kiteljesedő debil hisztériáktól és Matolcsy-féle rémálmoktól mentes, Orbán-rendszer utáni demokráciában lehet életképes. Egy orbáni-típusú rendszerben, működő alkotmányos keretek és kiszámítható piaci viszonyok nélkül csak a legkorruptabb Orbán-oligarchák élhetnek túl, sem a globalizáció veszteseinek, sem a saját lábukon megállni próbáló magyar kis és közepes vállalkozásoknak, sem a jövő generációinak nincsen esélye. Ha nem tudunk egy rendszerdöntésre képes új pólust építeni, akkor helyezzük igazán vissza az elmúlt 22 évet a hatalmába.”

Scheirigék az LMP maratoni frakcióvezető választásán több kompromisszumkereső személyi javaslatot (Ertsey Katalin, Szél Bernadett) tettek arra, hogy a pártban szűk többségi ám a frakcióban szűk kisebbségi álláspont képviselői közül kerüljön ki az LMP frakcióvezetője.

„Négy olyan jelölt is volt tegnap, akit tudtunk volna támogatni. Ezzel szemben egy ultimátummal találkoztunk, mely álláspont rugalmatlanságát mutatja, hogy képviselői a második szavazási kör után, ahol Schiffer András nem kapott többséget, felálltak az asztaltól. Hétfőn újra asztalhoz ülünk, újra tárgyalunk, mi továbbra is rugalmasak leszünk. Egyetértünk abban, hogy konfliktusok vannak és lesznek, ám ezek nem jelentik, nem jelenthetik a párt végzetes megosztottságát, meg fogjuk oldani, ahogy eddig is megoldottuk.”

Rövidtávon le kell zárnunk ezt a birkózást, különben maradandó károkat szenved a párt: a kérdés csak az, hogy erőből, vagy együttműködéssel, megállapodással. Nem fogja identitását veszteni az a politikai közösség, amelyik nyitott a megállapodásra. Viszont elveszíti szövetségeseit az, aki csak az erő nyelvén ért. A kompromisszumképtelenség megbosszulja magát. Nem csak az LMP egysége, de az ország jövője is a tét. Rajtam, rajtunk nem fog múlni – zárja bejegyzését Scheiring.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik