Belföld

Új életre kel a Cerbona

Bár felszámolás alatt áll a Cerbona, a társaság székesfehérvári gyárában újra tud indulni a termelés.

Az egy évnél hosszabb kényszerszünet után ismét megkezdődik a termelés afelszámolás alatt lévő Cerbona Élelmiszer-ipari és Kereskedelmi Zrt. székesfehérvári tésztagyárában − írja a Napi Gazdaság Ádám Beáta felszámolóra, Agro Alba Zrt. vezérigazgatójára hivatkozva. Ha eredményre vezetnek a tárgyalások, a nagy kapacitású, több gyártósorral is rendelkező üzemet egy bérlő működtetheti tovább.

A több mint három hektáros területen lévő üzem újraindítására nemcsak a gépek karbantartása miatt van szükség hanem azért is, mert működő üzemként könnyebben és magasabb áron értékesíthető. A következő pályázat kiírásakor várhatóan ismét leárazzák a Cerbona megmaradt vagyonelemeit. A tésztagyárat legutóbb 852 millió forintért hirdették meg, míg a nyáron több mint egymilliárdért.

Egyelőre úgy tűnik, a társaság felszámolását csak jövőre sikerül befejezni. A hitelezőkkel szemben 5,7 milliárd forintnyi adósságot felhalmozó cég vagyonából már több tételt is eladtak. Így például a felszámolási eljárás alatt is folyamatosan működő, müzliszeletgyártó üzemet a bérlő a Naponta Kft.-nek, az Alba Kenyér Zrt. 40 százalékos részvénycsomagját pedig a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-nek. 2011 őszén eladták az enyingi, dombóvári és kápolnásnyéki telephelyeket, majd a szekszárdi malmot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik