Belföld

Már az ünnepekre készül a Szegedi Nemzeti Színház

A 100 Tagú Cigányzenekarral, Zerline, a szobalány történetével, szilveszteri esttel, Vári Éva, Kulka János kettősével, dixie gálával készül a Szegedi Nemzeti Színház az ünnepekre.

A Szegedi Nemzeti Színházban Gyüdi Sándor igazgató moderálásával ismertették a decemberi darab-kínálatot. A programban hangsúlyos szerepet kap majd a közelgő ünnep, s ezen dátumok köré szerveződik számos olyan előadás, aminek jegyét akár ajándékként is megvásárolhatják a nézők.

Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója
Fotó: Bozsó Krisztián

Több világhírű külföldi produkció is bemutatkozik a szegei színpadon. December 22-én a Tóth-Bagi Csaba Balkán Unió Trilok Gurtuval dobossal és Mike Sternnnel, amerikai dzsesszgitárossal lép fel. Érdekes hangzásvilágok fognak keveredni, hiszen a művészek maguk is különböző stílusokat képviselnek. Gurtu indiai származása révén egyszerre használja a keleti dallamokat és a modern zene elemeit. Stern pedig a jazz nagy alakjaival, Miles Davisszel, Billy Cobhammel muzsikált együtt.

December 27-én pedig a Kijev City Balett adja elő Csajkovszkij Diótörőjét. – Évek óta sokan vágytak arra, hogy klasszikus balettet láthassanak Szegeden. Ennek az igénynek is igyekszünk megfelelni- kezdte a bemutatást Juronics Tamás művészeti vezető.– Ezekben a napokban két végletet láthatnak majd. A szegedi kortárs, játékos történetvezetésű tánc után a precíz, hagyománytisztelő előadás következik.

Számos nagyszabású koncerttel készülnek az ünnepekre. A Balkán Unión kívül a 100 Tagú Cigányzenekar és Bangó Margit ad koncertet december 29-én. Buffó Rigó Sándor a zenekar művészeti vezetője számtalan zeneszámot sorolt fel. Játsszák majd Erkel Palotását, polkákat, Rossini Tell Vilmos nyitányát és balkán-cigány nótákat is.

Velük egy időpontban kezdődik a Kisszínházban a karácsonyi dixie gála, ahol a házigazda a 15 éves Storyville Jazz Band. Háló Pál elmondta: az évforduló alkalmából közönség kedvenc műveiket válogatták össze.  Vendégfellépő a Hot Jazz Band, akiknek repertoárjában az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek melódiájától kezdve a magyar filmek slágerein át a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztató-zenéjéig rengeteg ismerős dal megtalálható.

Szilveszterkor a már hagyományosnak számító est tekinthető meg a Nagyszínházban. Az operadallamok, a sanzonok, slágerek és kabaré-morzsák között Esztergályos Cecília is segít elbúcsúztatni a 2012-es esztendőt. A büfénél pedig majd pezsgővel koccinthatnak a nézők.

Móczán Péter az East zenekar basszusgitárosa
Fotó: Bozsó Krisztián

A beharangozóból kiderült, hogy március 4-én hosszú hallgatás után visszatér az 1975-ben alakult East rockzenekar. Móczán Péter basszusgitáros a 2 és fél órás koncertet úgy írta le, mint amely az egész életművet átöleli. Az első lemezüket, a Játékot például végig játsszák majd.

Prózai darabok nélkül sem marad a Szegedi Nemzeti Színház decemberben. Vendégelőadó lesz december 13-án a L’art pour l’art Társulat a Piroska, a farkas című előadással. Már a cím is elárulja, hogy itt nem a hagyományos mesét mutatják be. Az éneklő tehéntől kezdve, a Besenyő családig rengeteg humoros alak szórakoztatja a nézőket.

Bodolay Géza, Fekete Gizi, Sándor János
Fotó: Bozsó Krisztián

Házi darabra is sor kerül a Korzó Zeneházban. Zerline, a szobalány története elevenedik meg monodrámaként Fekete Gizi főszereplésében, Sándor János rendezésében. A színésznő babonából keveset beszélt szerepéről. – Hatalmas kihívás és nagyon boldog vagyok, hogy ezt megkaptam. Amiatt, hogy a Korzóban játsszuk olyan intimitása lesz a darabnak, amely szerintem közelebb hoz engem a nézőkhöz– mesélte Fekete Gizi, Zerline megformálója.

Ezen kívül még Pindroch Csaba és Verebes Linda Mr és Mrs pár-baját, Kulka János és Vári Éva Hat hét, hat táncát és Vári Éva és Gálffi László szereplésével Az isteni Sarah-t mutatják be a szegedi színpadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik