Belföld

Jogtudatos állampolgárrá nevelik a szegedi középiskolásokat

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Ítélőtábla és öt szegedi középiskola vezetése.

Az Országos Bírósági Hivatal meghirdette a „Nyitott bíróságok” programot. Ennek keretében a bíróságok bírái és bírósági titkárai előadásokat tartanak középiskolások számára annak érdekében, hogy szélesítsék e korosztály jogi ismereteit. A program első előadását “Hogyan válhatunk jogtudatos állampolgárrá?” címmel Darák Péter, a Kúria elnöke tartotta a közelmúltban Budapesten.

A programba – vidéken elsőként – bekapcsolódott a Szegedi Ítélőtábla is, és első lépésben öt szegedi középiskolával (Ságvári Endre Gimnázium, Radnóti Miklós Gimnázium, Deák Ferenc Gimnázium, Tömörkény István Gimnázium, Eötvös József Gimnázium) kötött megállapodást. Ennek aláírására pénteken délelőtt a Szegedi Ítélőtábla dísztermében került sor, amelyen részt vett dr. Hilbert Edit, az Országos Bírósági Hivatal általános elnökhelyettese, a Szegedi Ítélőtábla vezetése, valamennyi, a program első részébe bekapcsolódó gimnázium igazgatója és a Szegedi Törvényszék képviselője.

A rendezvényen dr. Hilbert Edit, dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, dr. Hámori Attila ítélőtáblai elnökhelyettes, dr. Cseh Attila, a Szegedi Törvényszék elnökhelyettese és dr. Hegedűs István, a táblabíróság büntető kollégiumának vezetője beszélt a program lényegéről. Szó esett arról, hogy a cél jogtudatos ifjúság nevelése, amibe nagy örömmel kapcsolódnak be a bíróságok és a bírák. A középiskolák érdeklődése is egyre nagyobb, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy a diákok tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, mert csak így várható el, hogy jogkövető állampolgárokként éljenek.

A Nyitott bíróságok program fakultatív jellegű, senkire nézve nem kötelező, csak igény esetén látogatják a bírók az őket felkérő intézményeket. A diákok osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a legfontosabb jogágakról.

Az előadások során nagy hangsúlyt kap majd a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, szó lesz a diákság jogairól, a munkavállalás kérdésköréről, arról, mi a különbség az agresszió és a diákcsíny között, a kábítószerrel kapcsolatos bűnökről és a közlekedési bűncselekményekről is.

Emellett megismerhetik a mindennapi életüket meghatározó jogszabályok számukra legfontosabb pontjait, megtudhatják, mire figyeljenek, ha például munkavállaláskor, vagy diákhitel igénylésekor szerződést kell kötniük, vagy éppen mit tegyenek, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává, károsultjává.

A programba bekapcsolódók bírósági tárgyalásokon vehetnek részt, az érdeklődő tanulók pedig – előzetes egyeztetést követően – a szegedi büntetés-végrehajtási intézménybe is ellátogathatnak.

A megállapodást kézjegyével látta el a bírósági vezetők mellett Horváthné Szabó Éva, a Tömörkény István, Gál Béla, a Radnóti Miklós, Kis Gábor, a Deák Ferenc, dr. Dobi János, a Ságvári Endre és Gera Tibor az Eötvös József Gimnázium igazgatója.

A megállapodás alapján 2012. decemberétől a tanév végéig a táblabíróság bírái havonta 1-1 szegedi gimnáziumban tartanak jogi előadásokat. A programba – megfigyelő jelleggel – a Szegedi Törvényszék is bekapcsolódik, a mostani ciklusban bírósági látogatások megszervezését segítik.

A tervek szerint – siker esetén – a 2013/14-es tanévben a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszékkel együttműködve egész Szegedre és Csongrád megyére szeretné kiterjeszteni a „Nyitott bíróságok” programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik