Belföld

Hangulatváltás és költségvetési koncepció

A székesfehérvári közgyűlés mai vitanapján több pont mellett megtárgyalta a 2013-as esztendő költségvetési koncepcióját. A felszólalások már a választásokkal kapcsolatos hangulatot idézték.

A 24 tervezett napirendi pontból 14-et a nyilvánosság előtt tárgyalt meg Székesfehérvár Közgyűlése. Mindenek előtt Szigli István egyéni képviselő kért szót napirend előtt, amiben sérelmezte, hogy az utolsó közgyűlés alkalmával Mező Balázs jobbikos képviselő egy ügy kapcsán testi fenyegetést tett kilátásba. Szigli kijelentette: nem tudom, Vona Gábor úr mit szólna hozzá, ha megtudná, hogy párttársa szájba vágással fenyegeti képviselőtársait. Ez a hangnem Székesfehérvár városházának falai között nem volt szokás, és nagyon örülnék neki, ha ez továbbra sem lenne így – zárta Szigli István. Mező Balázs válaszában elmondta: keresztény emberként soha nem tennék olyat, ami elhagyta a számat, ráadásul csak szimbolikus megjegyzés volt a nyomaték érdekében. Ugyanakkor a tőlem balra ülő Szigli úr tesz minősíthetetlen megjegyzéseket, éppen ezért az általa kikövetelendő bocsánatkérést nem teszem meg – mondta Mező Balázs. A jobbikos képviselő megnyugtatta Szigli Istvánt, ha Vona Gábor tud az ügyről, bizonyára örülne, mert látná, hogy dolgozunk Székesfehérváron. A vitát Cser-Palkovics András azzal zárta le, hogy mindkét képviselőt kérte, tanúsítsanak önmérsékletet, ha Fehérvár ügyeiről van szó. A polgármester mindkét képviselőt magához rendelte az üggyel kapcsolatban egy beszélgetés erejéig.

A Klebersberg Intézményfenntartó Központról (KIK) szóló 202/2012. (VII. 27.) Kormány rendelet 2. §-a szerint tankerületi igazgatót kell választania a közgyűlésnek, aki a KIK munkáját irányítja. A pályázók között Sipos Imre, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatójának pályázatát fogadták el, és a közgyűlés egyhangúan megszavazta. Sipos Imre új posztját januártól tölti be. Sipos a szavazás után kijelentette: olyan intézményt hagy maga mögött, ami megfelelően működik, sikeres felújításokon és fejlesztéseken van túl. Az új feladatom a székesfehérvári járás és a megye szakmai szolgálatának ellátása lesz, melyhez kérem a megyeszékhely támogatását, hiszen az oktatásnak az új kereteken belül is folytatódnia kell legalább olyan színvonalon, mint eddig – zárta Sipos Imre, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ megyei tankerületi igazgatója.

Miután a közgyűlés elfogadta a 2012-es évre vonatkozó első három negyedéves tájékoztatót, következett a 2013-as esztendő költségvetési koncepciójának vitája. A koncepció elfogadását nehezítette, hogy az országnak még nincs 2013-as költségvetése és a város még a 2012-es évet sem fejezte, fejezhette be, de a fő számok meghatározhatók. Cser-Palkovics András többek között felhívta a figyelmet arra, hogy két intézménnyel és azzal kapcsolatos feladatokkal gazdagodik a város, hiszen január 1-től a múzeumokról és a megyei könyvtárról a város gondoskodik a továbbiakban.

A részletes vita első felszólalója Mező Balázs jobbikos képviselő volt, aki egy öreghegyi lakos által írt levelet, amit az öreghegyiek nevében fogalmazott meg az illető, olvasott fel, illetve kezdett felolvasni. A levél az ingatlanokat érintő adókról szólt, s tett javaslatot az adó módosítására, ám a felolvasást Cser-Palkovics András polgármester megállította: ma nem az adórendeletet tárgyaljuk, annak ideje november 30-án lesz, jelenleg a 2013-as költségvetési koncepció a téma. Ha képviselő úr gondolja, olvassa tovább a levelet, de inkább küldje el a bizottságok részére a javaslatot, hogy azok megtárgyalhassák annak tartalmát – intette Mező Balázst a polgármester. Mező Balázs így zárta felszólalását: nem rabolom tovább az idejüket. Cser-Palkovics András felhívta a figyelmét a jobbikos képviselőnek, hogy az üzenet fontos, csak rossz időben adja át a képviselő. A levelet Horváth Miklós Csaba is megkapta, aki már továbbította is a bizottságok felé. A terület képviselője viszont megköszönte Mező Balázs lelkesedését.

Miután Farkas László, a Pénzügyi, Költségvetési Szakbizottság elnöke ismertette a költségvetési koncepció alapjait, azt elfogadásra javasolta.

Márton Roland szocialista képviselő a koncepciót is és előterjesztőjét is alaposan bírálta. A kormány hangzatosan bejelentette, ám azóta sem volt képes megalkotni a 2013-as országos költségvetést, ezért nagyon nehéz az önkormányzatok feladata, sőt, lehetetlen, így Székesfehérvárnak is – kezdte Márton Roland. Sajnos az Orbán-Matolcsy szindrómába szenved az ország, amit mindannyian nyögünk, de a város polgármestere iszonyú kormányzati hátszeleket ígért annak idején, amiből semmi nem valósult meg – jelentette ki a szocialista képviselő. Bírálva az igazgatási feladatok átalakítását kijelentette Márton Roland: 2013-ra további 1,5 milliárd forintot von el a várostól a kormány, az ígéretek ellenére további adókivetések következnek, miközben most már minden évben az inflációt meghaladó mértékben nő a lakosság terhe. A dinamikusan fejlődő Székesfehérvár fejlődése megakadt, már csak a szocialisták által kezdeményezett projektek valósulnak meg, mert a jelenlegi városvezetésnek semmi elképzelése nincs – hívta fel a figyelmet a helyi szocialista vezető. Hozzátette: miközben a pénzügyi intézetek a 3A+ kategóriába sorolták Székesfehérvárt, ami az egyik legmagasabb kategória, a finanszírozásnak még sincs semmi nyoma, bezzeg a fideszes helyi tévében, rádióban – ahova újabb egymilliárdot terveznek tolni – megy a sikerpropaganda, az egyoldalú tájékoztatás. Rossz úton halad a város, és új kétharmados többségre van szüksége, ezért kérem polgármester urat, hogy a holnapi televíziós vitára ne a helyettesét küldje vitatkozni, hanem legyen bátorsága, és álljon ki vitára velem – zárta Márton Roland szocialista képviselő.

Égi Tamás gazdasággal foglalkozó alpolgármesterrel rövid válaszát így kezdte: dezsavű érzésem van, mert Pénzes Mihály és a szocialista párt szellemiségét látom újra ébredni. A szocialista képviselő többek között a helyi adókat bírálja, de felhívom a figyelmét, hogy Szeged az egyetlen szocialista vezetéssel megáldott megyeszékhely, ahol egyébként az adóterhek mértéke háromszorosa Székesfehérvárénak, ezért javaslom képviselő úrnak, hogy felszólalását küldje el Botka Lászlónak, Szeged polgármesterének – szólította fel az alpolgármester Márton Rolandot. Égi Tamás így folytatta: kérem önöket, adjanak esélyt arra, hogy az önkormányzatok, így Fehérvár is, végre önfenntartók lehessenek, és ne függjenek a kormányzati vagy banki ernyőktől! Nincs könnyű helyzetben Székesfehérvár, de kiválóan állja a sarat, a változás már az önök ciklusában, 2009-ben elkezdődött, és a városlakók türelemmel tűrik az előttük folyó átalakítások, kérem, tegyék ezt önök is! – zárta az alpolgármester.

Horváth Miklósné, a Fidesz Frakció vezetője élesen bírálta Márton Roland kirohanását: ön azt állítja, hogy beszéltek a lakókkal, a 14 választókerületből 12-ben fideszes egyéni képviselő van, akik feltették a kérdéseiket, ami alapján a koncepciót összeállították. Továbbá kaptunk választ arra a kérdésükre is, hogy az ön által bírált átalakulások után is fehérvári diákok tanulnak majd az iskolákban, fehérvári tanárok tanítják őket, mondja már meg, hol itt a vagyonvesztés – kérdezte a szocialista képviselőt Horváth Miklósné. Hozzátette: az Alba Volán 1,7 milliárdos szocialista hátralékából 900 milliót átvállalt a kormány, miközben önök 17 millió svájci frankot vettek fel annak idején, ami akkor hárommilliárd forint volt. Biztos kiadták önöknek a hadak útját a pártközpontban, de tudniuk kell, hogy az önök számításai alapján ebben a városban még használt autót sem venne önöktől senki – zárta beszédét a frakcióvezető asszony.

Szigli István független képviselő felszólalásában felhívta mindenki figyelmét: ciklusokon átmenő változások, fejlesztések vannak a városban – ilyen a szennyvíz kiépítése –, melyeket összefogásból indítottunk el, és csak összefogással lehet befejezni is, így át tudjuk vészelni a nehezebb időszakokat is.

Márton Roland viszont felszólalásában kijelentette: lehet, hogy Szegeden háromszorosak az adóterhek, de ők nem ígértek változatlanságot, mint Cser-Palkovics András polgármester. Aztán mintegy kidobott pénzként felsorolta a városban folyó valamennyi beruházást, ebből kritikával illette a sportra szánt négymilliárdos elképzeléseket.

Cser-Palkovics András a vitát lezárva megkérte Márton Rolandot, hogy ne citálja a fehérvári testület elé Bajnai és Mesterházy korai kampányát, mert ez a város dolgozni és élni akar. Majd így folytatta: ne a pártközpontnak tegyenek eleget, mert azzal a városnak ártanak, nem nekem! Ön felsorolta a városban folyó felújításokat, beruházásokat, amikhez hozzá kell tenni még a kórház felújítását is, tudja, amit Bajnai állított le annak idején, hozzá kell tenni az elkerülőutat, amit önök 2025-re(!) terveztek, de az Orbán-kormány által 2014-re várható az elkészítése, hozzá kell tenni a Mártírok útját, ahova önök táblát tettek ki a választásokkor, majd miután nyertek levették, és semmi nem történt, de az Orbán-kormány segítségével a ciklusban elkészül, hozzá kell tenni a Bregyó közi sportparkot, ami 100% kormányzati beruházással készül el. Önök sokat ígértek, mi nem ígértünk, hanem megcsináljuk – hangsúlyozta a polgármester. Márton Roland sporttal kapcsolatos túlköltekezési bírálatára Cser-Palkovics a következőt felelte: kiszámoltam, hogyan jön ki önnek a négymilliárd; értsem úgy, hogy ön módosító javaslattal él, miszerint zárjuk be az uszodát, hogy a gyerekek úszásoktatását megállítsuk, zárjuk be a tornatermeket és sportcsarnokokat, hogy az oda járó gyerekek ne sportolhassanak, szüntessük meg a tehetségképzést, állítsuk le a tömegsportot, ne legyen lehetőség az ingyenes sportolásra, tehetséggondozásra? Valóban ezt szeretné?
A csend után a polgármester így folytatta: de ha csak az élsportról akar beszélni Márton Roland, akkor javaslom a szocialista képviselőnek, hogy először kérdezze meg édesapját, aki az élsport támogatásának kiváló képviselője, én biztos ezt tenném! Ugyanakkor javasolta a polgármester, hogy közösen autózzanak végig az ipari parkok új beruházásainak területén is. Ön banki minősítésekről beszél, amelyek a legmagasabb kategóriában vannak, gondolja, hogy megkapná a város ezt a minősítést, ha csak egy szava fedte volna a valóságot? – kérdezte Cser-Palkovics Márton Rolandot.
Kérem, térjünk vissza a helyi, a székesfehérvári hangulathoz, és az országos lózungokat hagyjuk a városhatáron kívül! Ön egy háborút indított, de bízom benne, hogy ez csak csata, amit gyors béke követ – zárta le a vitát Cser-Palkovics András polgármester. A szavazáson valószínűleg a két szocialista képviselő nem szavazata mellett a testület elfogadta a 2013-as év költségvetési koncepcióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik