Belföld

Dzsungel nő az út közepén

Zöld folyosó (Zöld folyosó)
Zöld folyosó (Zöld folyosó)

Átadták az ország első zöld folyosóját. A nyolcker egy része hűvösebb és szebb lesz, ha a növények túlélik a lusta gyalogosokat.

A Józsefvárosnak rengeteg problémája van – ezt mindenki tudja, és most Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő is hangsúlyozza a Vajda Péter utca közepén, két sáv között egyensúlyozva. A kerület vezetése szerint ez ellen például ültetéssel tehetünk. Furcsának tűnhet az ötlet a város legnagyobb zöldterület-arányával büszkélkedő részében, de egyrészt jó, ha tudjuk, hogy a nyolcadik kerület főleg az Orczy kert miatt rekorder, másrészt a Vajda Péter utcára tényleg ráfér némi plusznövény. Akár egy kilométernyi.


Zöld folyosót avatnak a képviselők. Kattintson a képre, nézze meg! Fotók: Neményi Márton

Az önkormányzat már év elején elhatározta, hogy az úttest közepén húzódó osztósávot teleülteti gyöngyvesszőkkel. Így is lett, a Föld napján négyezer tő került a friss komposztba, ám a nyári extrém aszályt alig élte túl néhány. Már úgy tűnt, mégsem lesz zöld folyosó (így hívják ugyanis az amerikai tájépítészetben már bevett megoldást), amikor beszállt a projektbe hárommillió forinttal és némi szakértelemmel a Green City nevű mozgalom. Így az eredeti kivitelező, amely egyébként is garanciát vállalt, újratelepítette a növényeket – még változatosabban. November közepén már huszonöt különböző növényfaj nő, részben veszélyes fák aprítékából készült takaró alatt.

A látvány egyelőre mérsékelten vidám, bár már most sokkal bizalomgerjesztőbb a korábbi repedezett, sittes osztósávnál. Ha minden jól megy, egy-két éven belül fák, virágok és zöld aljnövényzet borítja majd az utca Golgota tér és Népliget közti nyolcszáz méteres szakaszát. A Vajda Péter ettől ugyan még nem lesz sétálóutca, itt, az Orczy úton túl már kevesen laknak, főleg céges telephelyeket, nagykereket és raktárakat találunk, nagy a forgalom. A zöld folyosó így is hasznos: nem vész kárba az esővíz, mindig lesz helye száz tonna városi komposztnak, megtermel majd évente fél tonna oxigént és leköt majdnem ugyanennyi szén-dioxidot. Ferencz Orsolya szerint ez nem luxus, hanem életfeltétel: szemléletváltásra van szükség, “az már nem működik, hogy majd ültetünk pár virágot, ha marad egy kis pénzünk”.


A képre kattintva galéria nyílik!

A kivitelező szerint érezhetően hűvösebb lesz a levegő nyáron, ha a projekt sikeres lesz, főleg, ha építenek még pár folyosót a környéken. Számítanak rá, hogy sok növény nem éli túl a sózást és a szmogot, a legtöbbet azonban a gyalogosok árthatnak, akik már a pénteki avatáson is lendületesen átgázoltak a sávon, hogy levágják az utat. “Jó lenne körbekeríteni – mondja a kerület sajtósa -, méghozzá rendes kerítéssel; amit át lehet lépni, azt át is lépik és csak még jobban letapossák.” Talán meglesz, ha marad egy kis pénzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik