Belföld

Óránként 5 abortusz

Folyamatosan csökken, de még mindig sok a művi terhesség-megszakítás Magyarországon - főleg a kamaszok között. A Ne ess pánikba kampánnyal őket próbálják felvilágosítani.

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) ősszel indította „Ne ess pánikba” elnevezésű ismeretterjesztési kampányát, amelynek célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ez által a nem kívánt terhességek számának csökkentése. A neesspanikba.hu címen a fiatalok sok szexuális kifejezésre találnak magyarázatot, megismerhetik a védekezési módokat és kérdéseket is tehetnek fel szakembereknek.

A kampánnyal az abortusz veszélyeire is figyelmeztetnek és segítenek, mi a teendő, ha a védekezésbe hiba csúszott, elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásról tájékoztatnak.

Magyarországon 2000-ben 60 000 terhesség-megszakítást végeztek, 2008-ban már alig több mint 44 000-et. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legnagyobb visszaesés a 25–29, illetve a 30–34 éves korosztálynál figyelhető meg, ugyanakkor a húsz év alattiaknál lényeges változás nem történt.  Hazánkban még ma is óránként öt terhesség-megszakítást végeznek,ezért  a társaság tovább küzd az abortuszok visszaszorításáért.

Prof. Dr. Bártfai György, a MCSNTT elnöke szerint a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel. A Társaság országos szintű tudatformáló munkája ellenére a magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetősségeiről, ugyanakkor nem ismerik a menstruációs ciklusukat. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése mind a mai napig tabutéma. A szülők segítsége nélkül pedig minden felvilágosító tevékenység könnyen kudarcot vallhat. Fontos, hogy beszélgessenek gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedezzék fel a gyermekeik számára az „új világot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik