Belföld

Dupla fizetés kellene az orvosok itthon tartásához

100 százalékos béremeléssel lehetne megállítani az egészségügyi dolgozók elvándorlását – véli az orvosi kamara elnöke.

Éger István az InfoRádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, ütemezett, kiszámítható és jogszabályban garantált béremelés-sorozattal lehetne megakadályozni az elvándorlási folyamatot. Komoly és hatékonyabb üzenet lehetett volna, ha másfél éven belül még két alkalommal emelik a fizetéseket, összességében a duplájára.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adataira reagált, aszerint csúcsot dönthet idén az orvosok elvándorlása. Míg tavaly összesen 1900-an jelezték, hogy külföldön vállalnának munkát, idén szeptemberig már több mint 1600 egészségügyi dolgozó döntött így.

2012-ben önmagában nem is jelentéktelen mértékű béremelés volt az ágazatban, ennek ellenére töretlenül fokozódik az elvándorlás – emlékeztetett Éger István, aki szerint ez a kamarának azt a korábbi figyelmeztetését húzza alá, hogy az egyszeri béremelés önmagában elégtelen.

Mivel az európai országok többnyire stratégiai területként tekintenek az egészségügyi ellátásra, ennek megfelelően áldoznak is rá, így verseny zajlik az – egyre csökkenő mennyiségű – munkaerőért, és viszik el a jól képzetteket – fejtette ki.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pár napja azt mondta, jelszava továbbra is, mindent a bérekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik