Belföld

Energiaital: felesleges a riogatás

energiaital (energiaital, )
energiaital (energiaital, )

Zacher Gábor szerint a túlzott koffein- és energiaital-fogyasztás súlyos károkat okozhat a szervezetnek. A megoldás azonban nem a tiltás, hanem a mértékletesség.

Az energiaital akkor válhat veszélyessé, ha valaki más tudatmódosítókkal, alkohollal, droggal, nyugtatószerekkel használja együtt, vagy egyiket a másik után issza – mondta lapunk érdeklődésére dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiájának vezetője.

A szakértőt az után kérdeztük, hogy a sajtóban megjelent a hír: a gyanú szerint egy 18 éves és két 15 éves kanadai fiú meghalt, miután Red Bullt ivott (az utóbbi kettő egyike emellett egy másik, Monster Energy márkájú energiaitalt is fogyasztott).

Veszélyes tuning

Zacher szerint a rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosítószerekkel, például altatóval, nyugtatóval, kábítószerrel vagy alkohollal. Éppen ezért úgy véli, a kanadai eseteknél érdemes lett volna megvizsgálni azt is, hogy mennyi energiatalt fogyasztottak az érintettek, milyen időintervallumon belül, szedtek-e mellé valamilyen tudatmódosítószert, valamint, hogy szenvedtek-e valamilyen krónikus betegségben.

„Ez egy kicsit más egészségügyi szempontból, mint amikor valaki csak energiaitalt használ. Jelentős különbség van, és ezt nem szabad összekeverni azzal, amikor a fiatalok buliban szimplán ilyeneket isznak. Ott elő szokott fordulni, például, egy péntek este elkezdődő partiban, ami vasárnap végződik, hogy akár tíz-tizenöt shotot is elfogyasztanak. Ennek viszont már valóban lehet veszélye” – mondta a szakorvos.

Zacher Gábor szerint a tiltás vagy az elriasztás helyett sokkal inkább a mértékletesség fontosságára kellene felhívni a figyelmet, illetve megértetni a gyerekekkel azt, hogy ezek nélkül a „koffeinbombák” nélkül is lehet élni.

„Az elriasztásnak szerintem semmi értelme nincs. Nagyon rossz szakmapolitikai lépés, amikor riogatunk és mindenféle olyan dolgokat mondunk, amelyek időnként elő szoktak fordulni” – magyarázta. Hozzátette: ha a felhívás ellenére, mégis fogyaszt egy kiskorú energiaitalt, akkor a napi fogyasztása ne haladja meg a száz milligrammot. A 14 év alattiaknak pedig „abszolút nem javasolja” az energiaitalokat.

Vizsgaidőszakban sem

A toxikológus a Hír24-nek korábban elmondta: a vizsgaidőszakban sem érdemes a tanulást kávéval, koffeintablettával és energiaitalokkal éjszakába nyúlóan meghosszabbítani. Az így mobilizált pluszenergia ugyanis hamar leürül. A szervezettel nem lehet visszaélni a végtelenségig, regenerációra van szüksége – fogalmazott.

Ugyanígy nem jelent megoldást az sem, ha közvetlenül a vizsga előtt tölti fel magát a hallgató ezekkel. A szakértő szerint a „bádogdobozokból” vásárolt kávé ízletes, de alig tartalmaz koffeint. Ugyanígy hasztalan energiaitalt inni vizsga előtt, mert az csak a fizikai teljesítményt növeli, szellemi ugrást nem jelent.

Maradandó egészségkárosodás

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) év eleji összegzése szerint a tavalyi évben, három hónap alatt hatvanhat fiatalt kellett egészségügyi ellátásban részesíteni energiaital-fogyasztással összefüggő “esemény” miatt, kettejüknél, maradandó következményként, magas vérnyomás alakult ki.

A jelentés szerint az energiaital túladagolásnak 158 esetben nem volt utóhatása, 2 esetben viszont magas vérnyomás alakult ki. “Egy haláleset is előfordult, amely közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital-fogyasztással, de a fogyasztás körülményei hozzájárultak a halál bekövetkeztéhez” – írta az ÁNTSZ.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tavaly november óta gyűjti és dolgozza fel “az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait”. A közlemény szerint 2011. november 1. és 2012. február 15. között védőnők, gyermekorvosok, orvosi ügyeletek, általános- és középiskolák, valamint az Országos Mentőszolgálat országosan 161 energiaital-fogyasztással összefüggő eseményt jelentettek, ebből 137 fiút, 24 pedig lányt érintett. Az országos tiszti főorvos szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok minden negyedik esetben alkohollal együtt itták az energiaitalt.

Az ÁNTSZ adatai szerint az érintettek egy része rosszullétét megelőzően több dobozzal is fogyasztott energiaitalt. Az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital-mennyiség fejenként két decilitertől a három literig terjedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik