Belföld

Spray vakította el az apátfalvi gázolót?

Ügyvédje szerint gázspray vakította el az Apátfalvánál intézkedő rendőrjárőrt elgázoló osztrák férfit - írta a Kurier című osztrák napilap.

A cikk szerint a lap birtokába jutott videofelvételen többek között az látható, hogy a balról a Hummer mellé érkező motoros rendőr kinyújtott karral az álló terepjáróhoz fut és bedugja a karját az autó vezetőfülkéjének ablakán. A terepjáró vezetője ebben a pillanatban álló helyzetben gázt ad, és elgázolja a valamivel előtte, jobbra álló rendőrt.

Az újság ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a gyanúsított kijelentése szerint spray-t vetettek be ellene. A gyanúsított ezért semmit sem látott – mondta az osztrák férfi ügyvédje, Friedrich Schweikert a lapnak.

A cikk szerint a videofelvételt a gyanúsított gépkocsija mögött haladó egyik Hummer terepjáróban vették fel mobiltelefonnal és készítője eddig titokban tartotta. A felvételt az ügyvéd szerezte meg és elküldte az ügyészségnek. Az ügyvéd szerint a képsorok alátámasztják védence korábbi állítását.

A képsorokat az újság közzétette internetes honlapján. (http://kurier.at/politik/weltchronik/neues-video-entlastet-cop-killer/1.286.345)

A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint egy baráti társaság Romániából tartott hazafelé négy Hummer terepjáróval, amikor egyikükkel szemben gyorshajtás miatt bírságot szabtak ki. A 34 éves, büntetett előéletű gyanúsított a konvoj elején haladt. A történtek után a konvoj továbbhaladt, ekkor az eddigi adatok szerint a későbbi gázoló – a szóvivő fogalmazása szerint – ráhúzta a terepjárót a traffipaxoló civil rendőrautóra. A rendőr ekkor kért segítséget, és megjelent két rendőrmotoros, akik megpróbálták megállítani a Hummert.

Az ügyészség tájékoztatása szerint ekkor a sofőr a mellé érkező rendőrmotorosra is ráhúzta a terepjárót. A másik motoros rendőr megelőzte a terepjárót, egy kereszteződésnél leszállt a járművéről. A konvoj ekkor megállt, majd a sofőr álló helyzetben gázt adott és elütötte a motoros rendőrt, aki később kórházba szállítás közben meghalt. A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő rendőr ekkor odament a terepjáróhoz, de a sofőr nem akart kiszállni a járművéből. Ekkor rálőttek a járműre. Összesen 13 lövést adtak le. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. Még ekkor is ellenállt, több perces dulakodást követően a két rendőr és egy civil tudta legyűrni.

Az ügyészség szóvivője októberi tájékoztatásában szintén beszámolt arról, hogy az eseménysort a Hummer mögött haladó másik, ugyancsak Hummer terepjáróból mobiltelefonon rögzítették.

A hatóság szerint a gyanúsított vélhetően ópiát- és morfinszármazékok hatása alatt állt a történtekkor. A férfival szemben hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette merült fel.

A Kurier című osztrák lap internetes oldala csak egy vágott verziót közölt abból a hétperces felvételből, amelyen az októberi apátfalvi hummeres halálos rendőrgázolás látható – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza közölte: a vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik