Belföld

Beintett az LMP Bajnaiéknak

Jávor Benedek az LMP csillebérci kongresszusán (jávor benedek, lmp, )
Jávor Benedek az LMP csillebérci kongresszusán (jávor benedek, lmp, )

Nem csatlakozik az Együtt 2014-hez az LMP. Így döntött vasárnap hajnalban titkos szavazással a zöld párt kongresszusa. Jávor Benedek frakcióvezető közvetlenül a döntés után bejelentette lemondását. Helyettese, Karácsony Gergely a Facebookon közölte, hogy megválik tisztségétől.

Kapcsolódó cikkek

Vasárnapra virradóra az LMP csillebérci kongresszusának delegáltjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz. Úgy tudni, két javaslat volt terítéken. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A másik elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt vizió lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett az esetleges belépést ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon a később csatlakozni kívánó szervezetek ügyében és az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor.

Az elfogadott javaslat 84, míg a másik 77 szavazatot kapott.

A megjelentek egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. Ehelyett a párt Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot.

Jávor és Karácsony távozik

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. A politikus szerint a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek nincs értelme, és nem reflektál a valóságra. Ezzel a párt lemondott arról az esélyről, hogy véget vessen az Orbán-rezsimnek – mondta. A politikus szerint a döntés végzetes az LMP és káros Magyarország számára, így morálisan vállalhatatlan. Ezért úgy döntött, visszaadja frakcióvezetői megbízatását. Karácsony Gergely vasárnap kora reggel a Facebookon jelentette be, hogy megválik tisztségétől. A politikus szerint olyan döntés született, amely árt az LMP-nek és árt az országnak is. Ezt az irányt ő maga a frakció helyettes vezetőjeként a továbbiakban nem tudja képviselni.

Schiffer szerint egy érési folyamat zajlik

Schiffer Andrást a kongresszus után arról kérdezte az Index, hogy ezek után miről lehet tárgyalni Bajnaiékkal. A politikus azt felelte, hogy a csatlakozáson kívül bármiről. Szerinte ami történt, egy érési folyamat része, két stratégia közül kellett választani, és egyik sem idegen egy demokratikus párttól. Ezért nem gondolja azt, hogy a döntés morálisan vállalhatatlan lenne.

Scheiring Gábor: A választók nem hülyék

Senkivel sem együttműködni bűn – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Scheiring Gábor, aki szerint az LMP az éjszakai döntéssel jobboldali fordulatot hajtott végre. A politikus úgy véli, pártja a döntéssel azt üzente az embereknek, hogy a jobbközép szavazók fontosabbak, mint a rezsimdöntés. Így viszont megosztják az ellenzéki szavazókat és hatalomban tartják a Fideszt. “A választók azonban nem hülyék: tudják, hogy ha senkivel sem akarunk együttműködni, akkor nem akarunk rendszert váltani.” – írta a Scheiring Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik