Belföld

“A Nobel-díjat csak iróniával lehet elviselni.”

Kertész Imre nem szeretne már írni. Többezer oldals életművét a róla elnevezett, most megnyított berlini archívumnak adta.

“A Nobel-díjat csak iróniával lehet elviselni”címmel, a berlini Kertész Imre-archívum megnyitásáról közölt beszámolót szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung ( FAZ) című német lap.

A FAZ utalva a Nobel-díjas író betegségére azt írja: a felolvasással egybekötött ünnepség végén Kertész Imre igen nehezen állt fel kerekesszékéből, hogy egy biccentéssel kifejezze köszönetét a közönségnek.

“Aki látta (a 83 éves írót), nem tudta elkerülni, hogy feltegye magában a kérdést, vajon ez az utolsó nyilvános fellépése volt-e” – jegyezte meg az újságíró.

A rendezvényen Kertész Imre 2002-ben és 2003-ban keletkezett naplóbejegyzéseiből hangzottak el részletek. Ebben az időszakban a Nobel-díjjal és a Felszámolás című regény befejezésével két olyan esemény történt az író életében, amelyek örömet szereztek neki, de meg is rendítették, mindebből pedig “a harag, a mizantrópia és a gyengédség” egyedül Kertész Imrére jellemző keveréke állt elő. Az irodalmi Nobel-díjat például csak iróniával elviselhető abszurditásként írta le naplójában -a FAZ cikke szerint.

A holokuszt túlélő magyar író több mint egy évtizede Berlinben él, és a város sokkal inkább emlékezteti gyermekkora Budapestjére, mint a mai Budapest. “Ez az ő köszönete”, pedig “mi tartozunk köszönettel” – írta a lap.

Kertész Imre munkásságának dokumentumaiból a Berlini Művészeti Akadémián hoztak létre archívumot. Ebben őrzik egyebek mellett a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért és a K. dosszié című kötetek, valamint számos esszé és beszéd kéziratát, továbbá az író 1961 óta vezetett naplóit, 1988 óta keletkezett levelezését.

Egy másik lapnak, a Spiegelnek Kertész korábban többek közt arról is beszélt, hogy nem akar több könyvet kiadni, és visszavonulásának nem Parkinson-kórja az oka. „Nem szeretnék már írni. Az életmű, amely oly szorosan kötődik a holokauszthoz, számomra lezárult. Ha sikerült, ha nem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik