Belföld

Lehet élni a semmiből

álláskeresők-kiskönyve (álláskeresők kiskönyve, )
álláskeresők-kiskönyve (álláskeresők kiskönyve, )

Tizenkétezer somogyi ember bizonyítja ezt – írja a sonline.hu.

Somogyban a legutóbbi kimutatás alapján több mint 22 ezer nyilvántartott álláskereső van. 7 százalékuk – 1596 személy – volt jogosult az álláskeresési ellátásra, míg 38,5 százalék volt a szociális ellátásban részesülők aránya.

Az ügyfelek több mint fele ugyanakkor senkitől sem kapott rendszeres ellátást.  A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint ugyanis 12 369 személy se a munkaügyi központtól, se az önkormányzattól nem kapott rendszeres ellátást. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet: az idénymunkák jelentős visszaesése nyomán előreláthatóan jövő máricusig ismét emelkedik az állástalanok száma.

Világszerte egyébként a dolgozók több mint 70 százalékának nincs munkanélküliségi biztosítása. (A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet felmérésében szereplő 200 országból csak 72 rendelkezik ilyen társadalombiztosítási rendszerrel.) Az arány 86 százalékra nő, ha azokat is beleszámítják, amikor valaki nem fizette elég hosszú ideig a munkanélküli segélyre feljogosító tb-hozzájárulást. Vagyis 2008 óta világszerte állástalanná vált mintegy 40 millió ember 86 százaléka egyik napról a másikra pénztelenné vált – emelte ki jelentésében az ILO.

Mint korábban megírtuk, a magyar munkaerőpiac még mindig felemás képet mutat. A legutóbbi adatok szerint 80 ezer emberrel több jutott valamiféle keresethez, mint tavaly ilyenkor, de ebbe beleértik a közfoglalkoztatottakat is. A munkanélküliek 47 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt. Magas munkanélküliséget, alacsony növekedést jósol az Európai Bizottság. Idén 0,3 százalékkal zsugorodik az Európai Unió és 0,4 százalékkal az eurózóna gazdasága, a munkanélküliség pedig továbbra is magas marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik