Belföld

Dohánybolt csak nemzeti lehet, 18-as karikával

Cigaretták (cigaretta, )
Cigaretták (cigaretta, )

Egyebek mellett ezzel is kiegészítené a törvényt Lázár János.

Az államtitkár módosítaná a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt. Lázár János az úgynevezett dohánytörvényt azzal egészítené ki, hogy dohánybolt nem lehet mozgó, csak elkülönült, önálló üzlethelyiség.

Abban csak dohánytermék, a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényben szabályozott sorsolásos játék és fogadás bonyolításával kapcsolatos termék, illetve dohányterméket kiegészítő termék, vagy jogszabály által meghatározott termék forgalmazható.

„Az üzlet külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.” A boltra csak a „Nemzeti Dohánybolt” felirat és egy 40 centi átmérőjű kör alakú jelzés kerülhet, amin fehér alapon fekete nyomtatással egy “18”-as szám látszik. Lázár elvárása még a „jelzés külső kerületén legalább egy 4 cm vastagságú külső, piros gyűrű”. Az indoklás szerint ezzel biztosítható a dohányboltok egyfajta egységes arculata, és az üzlet nem lesz csalogató, hanem tiltó lesz a fiatalkorúak szempontjából.

A kormány csütörtökön tette közzé a koncessziós pályázati felhívást a dohányboltokra. A felhívás szerint a koncessziós díj a kétezer lakos alatti településeken évi nettó 100 ezer, a kétezer és tízezer fő közötti lakosúaknál 160 ezer, a tízezer fő felettieken 200 ezer, Budapesten, a megyei jogú városokban és a megyeszékhelyeken pedig 240 ezer forint.

A szeptemberben elfogadott törvény szerint állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A trafiktörvény körülbelül hétezer dohánybolttal számol, a jelenlegi több mint 40 ezer dohányértékesítő hely helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik