Belföld

Csúszik a választási törvény

Mégsem szavaznak hétfőn a választási eljárási törvényről.

Mivel időre nem készült el az egységes javaslat – az előzetes napirenddel ellentétben – nem szavaz hétfőn a parlament a kormánypártok választási eljárási törvényjavaslatáról. Ez Soltész István parlamenti főtitkár frakcióvezetőknek címzett, az MTI birtokába jutott leveléből derül ki, amelyre a hvg.hu hívta fel a figyelmet. A házszabály szerint a zárószavazásra bocsátandó egységes javaslatot – amely a már elfogadott módosításokat is tartalmazza – legkésőbb a voksolást megelőző második munkanapig kell eljuttatni a képviselőcsoportok vezetőinek, az alkotmányügyi és a kijelölt bizottságnak.

Ez most nem történt meg a csütörtöki határidőig. Ennek egyik oka az lehet, hogy a parlament részben egymásnak is ellentmondó módosítókat fogadott el, és még nem találták meg a módját, hogy úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítvánnyal kijavítsák a hibákat.A törvényjavaslathoz október 30-án egy 60 oldalas, 227 pontból álló módosító indítványt nyújtottak be, majd egy hét múlva részben ezeket is felülírták néhány úgynevezett kapcsolódó módosítóval. Az előzetes választási regisztrációt bevezető, sokat vitatott törvényjavaslatot így leghamarabb november 26-án fogadhatja el a parlament – írta a hvg.hu.

Egy zárószavazás előtti módosító csomaggal akarták korrigálni a kormánypártok azokat a részleges ellentmondásokat, amelyek a választási eljárási törvényjavaslathoz kapcsolódó indítványok hétfői elfogadásával alakultak ki – írta előzőleg a Magyar Nemzet és a Népszava. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek a koherenciazavarról azt mondta: meggyőződése, hogy a frakció döntései egyértelműek voltak, de az ilyen nagy jelentőségű törvényeknél gyakran előfordul hasonló probléma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik