Belföld

Téli hadrend a Csongrád megyei utakon

Megújult gépparkkal, új fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal, megnövelt létszámmal vág neki a télnek a Magyar Közút Csongrád megyében.

Hivatalosan november 10-e óta téli üzemmódban dolgoznak a Magyar Közút szakemberei. A társaság a következő hónapokra 13 fővel növelte dolgozói számát Csongrád megyében, így összesen 99-en dolgoznak közvetlenül a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

Eszközpark

Csongrád megyében a Magyar Közút a téli szezonra jelentős fejlesztéseket hajtott végre eszközparkján is. Kilenc új teherautót szerzett be, és hét univerzális eszközhordozó gépet is hadba állít a cég a következő hónapokra. Jelenleg sószóró adapterből 20 darab van a cég tulajdonában Csongrád megyében, ebből 8 darab, az állomány 40 százaléka alig egy éves.

Hóekéből 18 darab, hómaró adapterből 7 darab, rakodógépből 10 darab áll rendelkezésére a téli elhárítási munkák elvégzéséhez. A korábbi beruházások eredményeként pedig szinte a teljes útellenőri autópark is lecserélődött az elmúlt egy évben. A hatékony munkavégzés érdekében pedig a társaság 65 járművébe flotta menedzsment rendszert épített be.

Védőanyagok

A cég a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte. A társaság kezdőkészleten 2 695 tonna útszóró sóval és 33 tonna kálcium-klorid granulátummal rendelkezik Csongrád megyében. Szükség esetén azonban további mennyiségeket is le tud hívni a keretszerződéseinek köszönhetően. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni védekezésre is, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

Fotó: Kelemen Zoltán/MTI

Szolgáltatások

A közlekedők az útviszonyokról, a forgalmi helyzetről, a téli időszakban járhatatlanná vált utakról, elzárt településekről a cég megyei diszpécserszolgálatai mellett a társaság útinformációs osztályánál is érdeklődhetnek. Az immáron 38 éves Útinform osztály az idei évben uniós frrásból jelentős fejlesztéseket hajt végre. A beruházás eredményeként az új szolgáltatások jövő év januárjától lesznek elérhetőek. A jelenlegi szolgáltatások: az automata menürendszerű telefon, valamint a weboldal, teljesen megújul. A beruházás részeként már kialakításra került többek között a TV adás készítésére alkalmas stúdióhelyiség.

Fotó: M1 Hiradó

Új alkalmazások

Új induló szolgáltatás a mobiltelefonra optimalizált weboldal, valamint az Útinform Android és iOS telefonos operációs rendszerekre írt alkalmazása is. Ezen kívül a Traffic Message Channel (TMC) szolgáltatás bevezetését is tervezi a cég, ami az autós rádiókészülékekre lehetővé teszi a digitálisan kódolt közlekedési információk átvitelét, a futó rádió programmal párhuzamosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik