Belföld

Maradt a miniszteri mentelem

Az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottsága egyhangúlag javasolja a parlamentnek, hogy Balog Zoltán mentelmi jogát ne függessze fel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság átiratban indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését becsületsértés vétsége miatt. Balog Zoltán még miniszterjelöltként az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtti meghallgatásán 2012. május 8-án képviselői kérdésre reagálva a Magyarok Világszövetségét (MVSZ) illetően olyan kifejezést használt ugyanis, amely sérti a szervezet becsületét.

A mentelmi bizottság az ügyet november 13-i ülésén tárgyalta. Az ülésen a miniszter hivatali elfoglaltsága miatt nem vett részt, erről írásban tájékoztatta a bizottság elnökét, Rubovszky Györgyöt. A testület hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével.

Korábban az MVSZ elnöksége felszólította Balog Zoltánt, hogy távozzon a közéletből, amiért az alábbi kijelentésre ragadtatta magát: „A Magyarok Világszövetségét, azt a bűnbarlangot soha nem fogjuk támogatni, amíg én miniszter vagy államtitkár leszek, vagy szavazatommal ezt meg tudom akadályozni.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyarok Világszövetségének tagjait később arra emlékeztette, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2011 novemberében hozott jogerős döntésében is kimondta, majdnem négy éve nincs törvényes vezetése a jobb sorsra érdemes szervezetnek, de Balog Zoltán kijelentése kizárólag az illegitim vezetőknek és a világszövetséghez méltatlan magatartásuknak szólt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik