Belföld

Kiterjesztenék a rezsitámogatásokat

A KDNP szerint javaslataik százeres nagyságrendben érintik a családokat. Eközben az idei tűzifa-támogatásról még nincs döntés.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője, Harrach Péter arra emlékeztetett, hogy 2002 és 2010 között a gáz 195 százalékkal, az áram 90 százalékkal, a víz 87 százalékkal drágult.

Ezért a KDNP a gázár- mellett az áramra is adna a támogatást a nagycsaládosoknak. Ezzel párhuzamosan a párt azt is javasolja hogy a gászszolgáltatást fogyasztói közösségben igénybe vevő – például a társasházban élő – szociálisan rászorulók is kaphassanak a nagycsaládosoknál alkalmazott gázár kedvezményt. Harrach Péter szerint a várható költségigény kiszámítása a kormány feladata.

Eközben az ötezer fő alatti települések önkormányzatai előzetes igénybejelentéseiket már benyújthatták, kormánydöntés azonban még nem született az idei fűtési időszakra vonatkozó szociális tűzifa támogatásról.

A belügyminiszter azt közölte: a korlátozott forrásra való tekintettel jelentkezhettek csak a kistelepülések. Az önkormányzatoknak idén is vállalniuk kell meghatározott részt a bekerülési árból, és állniuk a szállítási költségeket. A kormány a közeljövőben dönthet a tűzifa-támogatásról, ezt követően a belügyminiszter rendeletben szabályozza a támogatottak körét, a támogatási forrás összegét, az elosztás elveit, a tűzifa minőségére és mennyiségére vonatkozó szabályokat – mondta Pintér Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik