Belföld

Így kotorják a tározót! Fotók!

Kotorják az adyvárosi I. számú tározót. A tó fejlesztése több szempontból is indokolttá vált, a közel 65 millió forint értékű beruházás várhatóan jövő év áprilisára készül el.

A „Belterületi vízrendezés fejlesztések Győr Megyei Jogú Város négy városrészében” című projekt egyik állomásaként, az adyvárosi I. számú tározótó területén is megkezdődtek az elmúlt napokban a munkálatok. A közel 65 millió forintból, 90%-os támogatással megvalósuló renoválás, a csapadékvíz elvezetés, és csapadékvíz tárolás biztonságának növelése érdekében elengedhetetlen, de a lakosság részéről is több bejelentés érkezett már, melyben a szaghatásokra panaszkodtak a győriek.

Radnóti Ákos, önkormányzati képviselő, és a beruházás kivitelezője csütörtökön sajtótájékoztató keretében ismertette az előttük álló feladatokat. „Jelenleg a leglátványosabb munkáknál tartunk, hiszen nem mindennapi látvány egy belterületi tó leeresztése. A kivitelezés során eltávolítjuk a tó fenekén felgyülemlett mintegy 1250 köbméternyi, nádgyökérrel kevert iszapot, és közel 2000 köbméternyi, finomszemcsés mederanyagot. Az elvégzett teendők után a tározó kapacitása lényegesen megnő, számításaink szerint 32 ezer köbméter lesz ez a terület. Így alacsony vízállás esetén is biztosítható a minimum 1 méteres vízállás, ezáltal megszűnik a szaghatás és a gyakori halpusztulás” – mondta a Győr24-nek Neumann Zoltán a Kultúrmérnök Kft. ügyvezető-igazgatója.

A beruházás részét képezi továbbá, egy a Tihanyi u.- Szauter u. kereszteződése közelében található új iszap és olajfogó műtárgy létesítése is, ezáltal a csapadékvíz szennyeződésektől mentesen fog a tóba kerülni.

A városrész képviselője kéri a lakosság türelmét, hiszen bár a leglátványosabb munkák zajlanak, sajnos a gépekkel történő kotrás erős szaghatással is jár. „Rengeteg fejlesztés történt a közelmúltban itt Adyvárosban, Győr egyik legdinamikusabban fejlődő részéről beszélünk. A mostani projekttel megvalósulhat a terület környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, sőt a felszíni vizek minőségének javítása is” – hangsúlyozta Radnóti Ákos.

A kivitelező tervei szerint a kotrással decemberig végeznek a szakemberek, a beruházás végleges befejezésének határideje 2013 áprilisa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik