Belföld

Adósság átvállalás: fél évig is tarthat az alku

Az egyeztetés még az idén meglesz, a megoldás viszont akár fél évig is tarthat – mondta Hódmezővásárhelyen, Matolcsy György és Lázár János.

Az országban először csütörtökön Hódmezővásárhelyen kezdődtek el az önkormányzati adósságok állami átvételével kapcsolatos egyeztetések, ahol a nemzetgazdasági miniszter tárgyalt a város vezetőivel. Ahogy arról korábban beszámoltunk: az ötezer lakos alatti településeknél a kormány a teljes adósságot átvállalja, a többiekkkel egyeztet a 40-70 százalékos helytállásról.

Matolcsy György Vásárhelyen úgy vélte: a városok esetében egyedi megoldásokra van szükség, ezek kialakítása négy-hat hónapot is igénybe vehet. Az egyeztetéseken arról is szó esik majd, milyen jövőt képzel el az adott település magának, milyen fejlesztéseket tervez a 2014-2020-as uniós ciklusban – közölte a tárca vezetője.

D_KZG20121115009

Matolcsy György ( Fotó: MTI)

A város volt polgármestere, jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: a kormány döntése 8,8 millió embert érint, és ez a  települések történetében csak az önkormányzatok 1990-es megalakulásához fogható változás.

Lázár János arról tájékoztatott: Orbán Viktor hétfőn  arra kéri az egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy a belügyminisztérium munkatársaival keressék föl a hozzájuk tartozó ötezer főnél kisebb településeket, és kezdjenek tárgyalásokat, a kormány célja ugyanis az, hogy még idén rendezze ezen önkormányzatok adósságát.

Lazar-Janos.jpg (514×341)

Lázár János ( Fotó: Neményi Márton)

Az 5 és 50 ezer fő közötti településeket Pintér Sándor belügyminiszter és Tállai András államtitkár vezetésével keresi meg a kormány. December 20-ig a miniszterek egyeztetnek minden megyei jogú város vezetésével, az önkormányzat adósságának jellegéről – tudatta Lázár János.

A volt polgármester, államtitkár azt is közölte, Hódmezővásárhely az elmúlt tíz évben 42 milliárd forintot költött fejlesztésre úgy, hogy csak 12 milliárd forint hitelt vett fel. Az önkormányzat adóssága nagyságrendileg 20 milliárd forint, ennek 50-60 százalékát vállalhatja át az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik