Belföld

Vásárhely adóssága figyelem alatt

Negyven- hetven százalék között mozog majd a nagyobb önkormányzatok tartozásának állami átvetétele. Az LMP-nek gyanús a döntés.

Szerdán a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára bejelentette, hogy az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbaknál pedig jövő év közepéig vállalja át a tartozást 40 és 70 százalék közötti mértékben. Tállai András azt mondta: a nagyobbak esetében az önkormányzat iparűzési adóból befolyó összegtől függ majd, hogy az idén szeptember végén fennálló adósságból mennyit vesz át az állam.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: az adósságátvallalás összesen 1956 helyhatóságot érint, 612 milliárd  forintnyi értékben. A miniszterelnök  bejelentésének megfelelően az erről szóló tárgyalások csütörtökön Hódmezővásárhelyen startolnak, ahol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ül asztalhoz az önkormányzattal.

Az LMP a döntésre úgy reagált: felmerült bennük a gyanú hogy a települések vezetőinek “formális vagy informális politikai ereje” határozza majd meg, hogy adósságuk hány százalékát vállalja át az állam. A párt országgyűlési képviselője, Szilágyi Péter szerint a javaslatból nem derülnek azok az „objektív szempontok” amelyek alapján eldől, melyik önkormányzatnak milyen arányban  veszik át az adósságát.

Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának tagja kijelentette: az LMP figyelni fogja, hogy a főváros V. kerülete, Debrecen és Hódmezővásárhely milyen arányban részesül az adósságátvállalásból. Mint az ismert: elsőnek Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a másodiknak Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke áll az élén. Hódmezővásárhely polgármestere pedig a közelmúltban még Lázár János volt, aki jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik