Belföld

Rekordot döntött a szegedi Munkácsy-kiállítás

Eddig több mint 42 ezren látták a júniusban megnyitott Aranyecset - Munkácsy Szegeden című tárlatot a Móra Ferenc Múzeumban.

A múzeum az elmúlt években több nagy sikerű kiállítást rendezett, amelyek a dél-alföldi régió kiemelt kulturális eseményeivé váltak. Salvador Dalí, illetve Csontváry Kosztka Tivadar műveit megelőzve a rekordot korábban a 2006-os Munkácsy-tárlat tartotta 42 ezres látogatottsággal.

A december 16-ig látogatható Aranyecset című kiállítás kedden újabb alkotásokkal bővült, a Krisztus-trilógia két festménye, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt feles méretű redukciójával. Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, hogy a festmények kisebb, de az eredeteivel kompozíciójában megegyező változatait azért készítette a művész, mert azokat könnyebb volt szállítani és bemutatni Európa-szerte.

A redukciókat a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönözte a Móra Ferenc Múzeumnak. Az Aranyecset – Munkácsy Szegeden című kiállításon az egyik leghíresebb magyar festő mintegy félszáz – döntően Pákh Imre gyűjteményéből származó – alkotását láthatja a közönség. A válogatásban több olyan is szerepel, amelyet korábban még nem mutattak be Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik