Belföld

Nem engednek a lázadó gazdák

szántás (föld, szántó )
szántás (föld, szántó )

A kajászói gazdatanács szerint nem volt jogtalan az Őszi szántás nevű földfoglaló akció. Úgy vélik, ez a vád inkább azokat illetné, akik nem akarják észrevenni és feltárni a jogtalanságot. A nyertes pályázó közben jogi útra terelte az ügyet. Birtokvédelmet kért és további lépéseket is fontolgat.

Kapcsolódó cikkek

Vasárnap helyi gazdák művelni kezdték az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. Szerintük ugyanis Kiss Árpád a jogszabályokban előírtnál nagyobb értékű állami földhöz jutott húsz évre.

A kormány hétfőn közölte, politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói gazdák akcióját, és a rendőrség vizsgálja a történteket. A Jobbik és az LMP viszont támogatta a megmozdulást.

A gazdák keddi reagálása szerint az akcióval nem bűncselekmény elkövetése volt a céljuk, és minden szempontból jóhiszeműen jártak el. A kezdeményezés “nagyon is közéleti, tehát politikai – de nem pártpolitikai – indítéka a törvényesség helyreállításának szándéka” – írták. Hozzátették: a csaknem egy hónapos hallgatásukkal az illetékesek látszólag tudomásul vették az október 17-i földfoglalást, nem intézkedtek, és akkor sem tettek semmit, amikor a földet szabálytalanul nyerte el a kápolnásnyéki nádarató, tetőfedő vállalkozó.

A gazdák ezért elvárják, ha az ominózus földbérlés szabálytalansága beigazolódik, akkor a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vezetője és az illetékes miniszter vállalja a közjogi és a közhivatali felelősséget.

Ügyvédhez fordult Kiss Árpád

Közben jogi lépéseket tett a földterületet elnyerő vállalkozó. Kiss Árpád a távirati irodának elmondta: élő szerződéssel rendelkezik, ezért a helyi jegyzőnél birtokvédelmet kért az érintett földterületre. Úgy vélte, a vasárnapi cselekmények az önbíráskodás fogalmát is kimeríthetik. Hozzátette, az eseményről készült különböző tudósításokban helyi gazdákat nem igazán fedezett fel. Megjegyezte azt is, hogy sok valótlan információ kering róla. Tény, hogy építési vállakozó, de emellett szakképesítéssel és aranykalászos vizsgával rendelkezik és tizenkét éve őstermelő, tehát ért a mezőgazdasághoz. A pályázat során vállalt feltételeket pedig teljesítette.

Félnek és előremenekülnek a gazdák

Elkeseredettek és rettegnek a Fejér megyei gazdák, mégis bátrak – ezt nyilatkozta a Hír24-nek a vasárnapi földfoglalási akciót szervező Fejér Szövetség szóvivője. Boór Ferenc elmondta, a gazdák attól félnek, hogy a kormány földosztási gyakorlata ellehetetleníti őket, ezért is indítanak a vasárnapi kajászóihoz hasonló akciókat.

A szóvivő szerint a kormány már többször is szembement a saját maga alkotta törvényekkel. Például az, hogy egy kápolnásnyéki lakos a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán 284 hektárt, 8194 aranykorona értékű területet kapott bérbe húsz évre, ütközik a földtörvény előírásaival. Abban ugyanis meghatározták, hogy egy magánszemély maximum 300 hektárt vagy 6000 aranykorona értékű termőföldet birtokolhat. Boór szerint elképesztő ez a gyakorlat. Így fogalmazott: „A kormány saját maga gyakorolja a polgári engedetlenséget.”

A Hír24 kérdésére, hogy folytatják-e akcióikat, a Fejér Szövetség szóvivője igennel válaszolt. Azt mondta, ha a kormány nem vonja vissza a törvénybe ütköző földbérleti pályázatokat, országos akciót indítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik