Belföld

Katasztrofális a magyar menzakoszt

Országos programot indít az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a közétkeztetés megújításáért.

A Menzaminta = mintamenza című programot eredetileg Békés megyében indították el 2010-ben, miután az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérése “katasztrofálisnak” minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését. Kiderült, hogy a rendszer 30 éve beidegződött menüsorok alapján működik.

A program révén nemcsak egészségesebbé tették a közétkeztetést, hanem még megtakarítást is sikerült elérniük. Az így megspórolt összeget például egy iskolai konyha felújítására tudták fordítani, és sikerült jó kapcsolatot kiépíteniük a helyi termelőkkel is – mondta el egy keddi sajtótájékoztatón Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos.

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. A program kiterjesztésével a cél az, hogy a gyermekek egészségesen, változatosan, a kor kihívásainak megfelelően táplálkozzanak. Paller Judit országos tiszti főorvos elmondta, nem elég, ha az étel egészséges, fontos, hogy a tányéron lévő étel vonzó legyen a gyermekek számára, és örömmel egyék meg.

Az országos programban hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a közétkeztetésben minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok és a hazai vállalkozások termékei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik