Belföld

Vigyázat a lottócsalókkal!

Megszaporodtak a lottós csalások. Online lánclevelekben hatalmas nyereménnyel kecsegtetnek, de ne dőljünk be, csak az adatainkat vagy a pénzünket akarják.

A Pénzcentrum.hu szerint az elmúlt hónapokban csalók próbálnak meg visszaélni a lottó népszerűségével: online közösségi oldalakon többször is megjelentek lottózásra csábító elektronikus levelek, melyek célja feltehetően nem más, mint adathalászat, kisebb-nagyobb pénzösszegek kicsalása a gyanútlan fogyasztóktól.

A Szerencsejáték Zrt. tudatta, hogy tőlük is számos esetben kérnek felvilágosítást a játékosok, ha nagyobb lottónyereményről kapnak ismeretlen e-mail címről értesítést, miközben az adott játéknak nem is voltak résztvevői, vagy hasonlóan gyanús e-mailben személyes adatok megerősítésére, esetleg egyenlegük feltöltésére szólítják fel őket.

A társaság figyelmeztetett, hogy minden akcióját saját honlapján, a SzerencseMix című kiadványában, Facebook-oldalán, óriásplakátokon, értékesítőhálózatában és országos napilapokban teszi közzé. Soha, semmilyen körlevélben nem kérnek újabb adatokat, a korábban megadottak megerősítését, nem hatalmaznak fel harmadik felet személyes adatok begyűjtésére.

Így dolgoznak a csalók:

Adathalászattal jutnak hozzá személyes e-mail címünkhöz. Gond nélkül kialakíthatnak maguknak, a vállalatunk, a bankunk vagy az ismerőseink honlapjával szinte megszólalásig egyező honlapot.

Hivatalos személynek adják ki magukat – általában ügyvédnek vagy banki ügyintézőnek, illetve egy lottótársaság képviselőjének – és a személyes adatainkat kérik, vagy azt, hogy kattintsunk rá egy megadott linkre és ott kérik a bankszámlaszámunkat.

Előfordul, hogy egy telefonszám felhívására buzdítanak, a hívott félről azonban hamis információkat jelenítenek meg a kijelzőn, hogy elhiggyük, ténylegesen egy ügyvéd vagy bank a hívott fél.

Újabban már nemcsak angolul, hanem magyarul is érkezhetnek kéretlen levelek, és egyre jobban ügyelnek a megfelelő nyelvhelyességre is. Ilyen leveleket kaphatunk papíron, faxon, sőt sms-ben is, de leggyakrabban e-mailben küldik. Adat- és pénzszerzési céllal küldött levelek a világ bármely országából érkezhetnek.

Nyermények – felsőfokon

Gyakori példa a visszaélési kísérletekre az olyan üzenet is, mely jelentős nyereményről értesít valamely külföldi ország lottójátékán, de nem ritka az örökül hagyott vagyon meséje sem. Ahhoz, hogy birtokba vehessük a pénzt kezelési költség vagy egyéb jogcímen bankszámlát kell nyitnunk, melyre 4-500 fontnyi – hozzávetőleg 150-200 ezer forintnyi -, esetenként akár ennél nagyobb összeget kérnek elhelyezni. Meg kell adnunk a bankszámlaszámunkat is, az összes személyes adatunkkal együtt, azzal az indokkal, hogy átutalhassák a pénzt.

A Szerencsejáték azt ajánlja, ne lépjünk kapcsolatba semmilyen módon az üzenet küldőjével, ha mégoly kecsegtető nyeremény ígéretével keres is meg. Induljunk ki abból, hogy nem juthatunk nyereményhez egy olyan játékon, amelyben részt sem vettünk. Ne adjuk meg a személyes adatainkat, a bankszámlaszámunkat és különösen ne utaljunk át pénzt, mert az önszántunkból eljuttatott összeg visszaszerzésére minimális az esély.

Ha mégis kételyek ébrednek bennünk a levél valóságtartalmát illetően, még mielőtt válaszolnánk rá, kérjünk felvilágosítást a levélben megnevezett cégről a feltüntetett ország nagykövetségétől, vagy osszuk meg gyanúnkat az illetékes megyei vagy fővárosi rendőrkapitánysággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik