Belföld

Nem lesz harmadik Matolcsy-csomag

Csaba László közgazdász szerint nincs szükség további megszorításokra, a korábban bejelentett intézkedések elegendőek az uniós előírásokhoz.

A közgazdász a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában azt mondta: az Európai Bizottság minden tagállammal szemben kritikus, így Magyarországgal szemben is, de végre elismeri azokat az erőfeszítéseket, amelyek 2010-től végbementek, így az államháztartási hiány és az államadósság arányának csökkentését.

2010 második negyedévében, mikor az Orbán-kormány átvette a hatalmat, 85 százalék volt az államadósság rátája, most pedig 77 százalék, ez jelentős javulás. Az Európai Unióban ugyanezen idő alatt 72 százalékról 90 százalékra nőtt az adósságráta – tette hozzá.

Ugyanakkor aki itt él, tudhatja, gazdasági növekedés nemigen történt, jelenleg recesszió van, a jövő évre vonatkozóan a mikroszkopikusan látható növekedés esete, a stagnálás vagy a visszaesés lehetősége törékennyé teszi a 2014-es évet. A tartós megoldás a növekedés révén fog kialakulni – emelte ki a professzor.

Csaba László közölte: partnereink – így Angela Merkel vagy José Manuel Barroso, az IMF és az Európai Bizottság képviselői – is kifejtették többször, hogy attól tartottak, Magyarország nem lesz képes tartani a hiánycélt, és nem tudja csökkenteni az államadósság rátáját. Szerinte nem csekély eredmény, hogy kaptunk egy pozitív elismerést arról, hogy 2011, 2012, és valószínűleg 2013 is rendben lesz.

Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a közgazdász megismételte, nem sürgős a megállapodás, hiszen a magyar papírokat nagy kedvvel veszik a befektetők, meg kellene próbálni minél többet eladni belőlük. Ha Magyarországnak lejegyeznének 3,5 milliárd eurót – ahogyan Szlovákiának 2,5 milliárd eurót jegyeztek le – , akkor meg sem kellene állapodni, így ugyanis biztosítva lenne az ország finanszírozása – mondta Csaba László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik