Belföld

Fogyatékkal élők a Parlamentben

fogyatékkal élők (fogyatékkal élők, )
fogyatékkal élők (fogyatékkal élők, )

Napi ötven láthatósági mellény a t. Házban.

Félszáz, láthatósági mellényt viselő, fogyatékkal élő látogatója volt hétfő délelőtt az Országháznak. Vártuk az államtitkárt is, de ő nem jött.

Az előzmény az, hogy a jövő évi költségvetésből kimaradt egy nagyjából kétmilliárd forintos tétel, amely ötezer fogyatékkal élő magyar ellátását lenne hivatott finanszírozni. Ha mindez így marad, akkor jövőre hatvanhat, sok éve működő, részben az érintett családok adományaiból, részben közpénzből finanszírozott intézmény zárhatja be kapuit. „SORtalanná és SORStalanná válik a fogyatékos személy és az őket példamutató szakszerűséggel, hatékonyan ellátó összes magyarországi civil szociális szolgáltató” – áll a hatvanhat tagszervezetet képviselő CÉHálózat minap kiadott közleményében.


“Nem vagyok láthatatlan!” Fotók: Neményi Márton

A CÉHálózat “Hogyan képzelik el a döntéshozók a fogyatékosokat ellátó civil szektor további – eddig is csekély összegű – finanszírozását?” címmel hetekkel ezelőtt levelet írt a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrás Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tárcavezetőjének. Választ nem kapott.

Gyerünk a térre!

A szervezet december ötödikére demonstrációt hirdetett az Országgyűlés elé, ahová két-háromezer érintettet várnak. Addig is a mai naptól november huszonharmadikáig, hetente négyszer, láthatósági mellényt viselő csoportokat hoznak az Országházba. Akciójának a “Nem vagyunk láthatatlan polgárok” címet adta CÉHálózat. A résztvevők mindegyikét lefotózzák, a képekből „Arckönyv” készül, melyet petíció formájában adnak át december ötödikén a kormány képviselőjének.

„A Parlamenti látogatás láthatósági mellényben nem maga a demonstráció – írja a CÉHálózat -, hanem felkészíti a fogyatékkal élő személyt a demonstrációra. A látogatás üzenete az, hogy a fogyatékossággal élő személyek is láthassák a valóságban, hogy hol születnek azok a döntések, melyek őket is érintik… A láthatósági mellény fontos üzenet mindannyiunk számára. Figyelmet, segítséget, óvatosságot kér a fogyatékossággal élők számára a társadalom ép tagjaitól, pont úgy, mint az utakon a közlekedőktől.”

Lepattanó

Lapunk még október tizenötödikén, a Parlament folyosóján próbálta meg szóra bírni az illetékes Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt az erőforrás minisztériumból, de lepattantunk. Pedig kérdeztük volna arról is, hogy állítólag fontolgatta lemondását, mégpedig éppen a „mínusz kétmilliárd” miatt.


“Itt vagyok otthon!”

A múlt héten mi is levelet írtunk Soltész úrnak. Érdeklődtünk, igaz-e a hír, miszerint nincs költségvetési sor az ötezer fogyatékost ellátó szervezetek támogatására. Kérdeztük, az államtitkár hogyan orvosolná a bajt. S arra is kíváncsiak voltunk, kíván-e találkozni a hétfői csoporttal.

Választ csupán az utolsó kérdésre kaptunk, indirektet: Soltész Miklós nem tűnt fel a látogatásnál. Lapunk természetesen továbbra is várja az államtitkár válaszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik