Belföld

Felturbóznák az egészségügyisek bérét

korhaz(210x140)(1).jpg (kórház, )
korhaz(210x140)(1).jpg (kórház, )

Több mint ötvenmilliárd forint pluszforrást szeretne az egészségügynek 2013-ban Balog Zoltán. Az emberierőforrás-miniszter erről az MR1 180 perc című műsorában beszélt hétfőn reggel.

A nyugati bérezéssel még sokáig nem lesz versenyképes a magyar orvosok fizetése, de ha valóságos életpályát látnak maguk előtt az orvosok, akkor mérsékelni lehet az elvándorlásukat – mondta a tárcavezető.

Az 50 milliárdnyi pluszforrás 90 százalékát az egészségügyi dolgozók béremelésére szeretnék költeni, emellett infrastrukturális beruházásokat is finanszíroznának belőle. Juthatna pénz ebből arra az esetre is, ha ismét túljelentkezés lenne az 500 orvosnak meghirdetett ösztöndíjprogramra.

Az iskolák állami kézbe adásáról a miniszter azt mondta, vagyonjogi és üzemeltetési ügyekben lehetnek konfliktusok, de ez a folyamat csak minimálisan érinti a diákokat. A pedagógus-sztrájkbizottsággal tartandó keddi tárgyalással kapcsolatban elmondta: az iskolák állami átvételéről nem tudnak tárgyalni, azzal mindenki rosszul járna, ha ezt a folyamatot felfüggesztenék. A kormány azért küzd, hogy a pedagógus-életpályamodell – amelynek része a fizetésemelés is – akár szeptembertől is beindulhasson, s ahhoz az átadás-átvétel szükséges. Ha nem látjuk, hogy mennyi tanárra van valójában szükség, “akkor a fizetésemelésről sem tudunk beszélni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik