Belföld

Sztrájkot hirdetett a szakszervezet az ISD Dunaferr Zrt.-nél

A társaság menedzsmentje nem ért egyet az ultimátumszerű nyomásgyakorlással.

A szakszervezet honlapján olvasható közlemény szerint a 2012. évi bérfejlesztés második lépcsőjének végrehajtása érdekében 2012. november 20-án 13 órától november 23-án 13 óráig a Dunaferr társaságcsoport egész területén 72 órás sztrájkot tartanak.

Indoklásukban kifejtik: az elmúlt időszakban a munkáltató az időhúzás egyre látványosabb taktikájához folyamodott, és ez olyan helyzetet teremtett, amely elvezetett a jelenlegi konfliktushoz. Hangsúlyozzák, hogy a munkabéke megőrzése érdekében készek a 2012. évi bérmegállapodás, valamint a prémiumszabályzattal kapcsolatos megállapodás megkötésére.

A szakszervezeti szövetség elnöke, Mucsi Zoltán elmondta: október eleje óta nem ültek tárgyalóasztalhoz a felek. Elmondása szerint a sztrájkot a szakszervezet tagsága aláírásával támogatásáról biztosította.

Várkonyi Zsolt, az ISD Dunaferr Zrt. kommunikációs főosztályvezetője elmondta: a menedzsment nem ért egyet a nyomásgyakorlás ezen ultimátumszerű eszközének alkalmazásával, mivel nem segíti elő, hogy a tárgyalások normális légkörben folytatódjanak.

Hangsúlyozta, hogy a nyugodt és eredményes üzletmenet fenntartásának és a megegyezés lehetőségének alapvető feltétele a munkabéke. Hozzátette, a munkáltató mindenképpen támogatja a Dunaferr Ifjúsági Szervezet kezdeményezését az Érdekegyeztető Tanács összehívására, ahol a felek a kollektív szerződésben meghatározott módon egyeztethetik álláspontjukat a vitás kérdésekben.

A DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szövetség képviselői január óta folytatnak bértárgyalásokat a cégcsoport menedzsmentjével az alapbérek és a szociális juttatások 4,2 százalékos emeléséért, illetve az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér kifizetéséért. A bérmegállapodás kikényszerítésére a két szervezet előbb egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, majd április 12-én 24 órás általános sztrájkot tartott a hideg- és meleghengerműben, valamint a Lőrinci Hengerműben.

Ezt követően április 29-én aláírták a bérmegállapodást, amely alapján a munkáltató soron kívül és feltétel nélkül engedélyezte a személyi alapbér és a szociális juttatások előre egyeztetett 4,2 százalékos emelése felének a kifizetését január elsejei visszamenőleges hatállyal. Az elmaradt 2,1 százalékos visszamenőleges emelésről, valamint az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér ösztönző jellegű átalakításáról azonban tovább tárgyaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik