Belföld

Kovács Árpád a külföldi tőkét hiányolja

Az elmúlt években ugyan javultak Magyarország felzárkózási esélyei, de a folyamatot egyebek mellett a beruházási ráta alacsony szintje hátráltatja Kovács Árpád szerint.

A Költségvetési Tanács elnöke a volt szocialista országokból uniós taggá vált államok válságkezelésének problémáiról, a fenntartható gazdaságfejlesztés felé vivő útról tartott előadást a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán, szombaton Budapesten.
Kifejtette: a gazdaságpolitika két súlypontja a növekedés és a társadalmi béke volt a válság előtt, utóbbit azonban több ország nem a saját teljesítményéből, hanem hitelből vagy a vagyon eladásából fedezte. A válság kitörésekor új elem, a biztonság került előtérbe.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott 10 ország a válság 2008-2010 közti első szakaszában a munkahelyek védelmével, a visszaesés mérséklésével volt elfoglalva. A 2011-től tartó második szakaszban viszont az adósság és a költségvetési hiány mérséklése áll a középpontban, az országok lehetőségei és esélyei azonban eltérőek – vélte Kovács Árpád.

Kijelentette: az EU-10 országcsoport felzárkózási esélyei összességében javultak, és bár a balti országok állnak az élen, nem rossz az esélye Magyarországnak sem.

Kovács Árpád kitért arra is: a felzárkózást Magyarországon egyebek mellett a multinacionális cégek és a magyar kis- és középvállalkozások értékrendjében meglévő különbségek hátráltatják. A kis magyar cégek nem azért nem jutnak hitelhez, mert nincs pénz a bankokban, hanem azért, mert hiányzik a finanszírozható ötlet és a piac – tette hozzá.

A Költségvetési Tanács elnöke elmondta: a GDP-arányos beruházási ráta Magyarországon a legalacsonyabb a régióban. és a fejlesztés hiánya jelentkezni fog a költségvetési bevételeknél is.

Külföldi tőke nélkül nincs növekedés. “Meg kell győznünk partnereinket, hogy amit teszünk, azt őszintén, az együttműködés szándékával és nem taktikai okokból tesszük” – hangsúlyozta a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik