Belföld

A tajkártya nem lesz elég

orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )
orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )

Hamisított gyógyszerek és az egészségügyi rendszer „potyautasai” ellen küzd a kormány az újabb egészségügyi "salátatörvénnyel”.

A kormány legutóbbi ülésén elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést. Abban egyebek mellett szabályoznák azt is, hogy a tajkártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni. Erre Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint azért van szükség, mert az „egészségügyi rendszer nem bírja el a potyautasokat” – írta az MTI. A cél az, hogy ne használhassa több ember ugyanazt a tajkártyát, és így védjék a kasszát és a tisztességes járulékfizetőket – fogalmazott az államtitkár.

Bár az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint a magyarországi gyógyszertárakban kapható gyógyszerek 100 százalékban biztonságosak, a salátatörvényben a gyógyszerhamisítások visszaszorításáról is szó van. Ahogy az MTI fogalmaz, „a gyógyszertörvény módosítása többek között megteremti a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzéséről szóló uniós irányelv törvényi átültetését, és ezáltal biztosítja a legális gyógyszerellátási lánc magasabb fokú védelmét”. A módosítások az uniós irányelv mentén “preventív intézkedésként” is felfoghatóak – közölte az államtitkárság.

Emellett szintén az egészségügyi törvény módosításával érnék el azt is, hogy az aktívan egészségügyi tevékenységet végző orvosokról, egészségügyi szakdolgozókról minél pontosabb adatok álljanak rendelkezésre az úgynevezett humánerőforrás-monitoring rendszerben. Ezt a működési nyilvántartásra vonatkozó rendelkezések több pontjának átalakításával érnék el.

A salátatörvény egyben megteremti az Eurotransplanthoz teljes jogú tagként való csatlakozás jogi alapjait. Az egyeztetések jelenlegi állása alapján az eredményes tárgyalásokat követően a teljes jogú tagság kezdete reálisan 2013 első felében várható – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik