Belföld

Zorán lemezbemutató Szegeden

Csütörtök este hétkor mutatja be új korongját az énekes a szegedieknek az Ifjúsági Házban. Néhány szó és egy dal az albumról.

Öt év után ismét új lemez, megjelent a Körtánc. „Kóló. Kézenfogva, összekapaszkodva, táncban, zenében kifejezett közös öröm. És ezen a CD-n: egy dal a tízből. Igaz, a dalok nem mind vidámak, de számomra mindegyikben ott van az együtt muzsikálás, a közös gondolkodás élménye. Köszönet Dusánnak a versekért, és hogy nem csak szerzőm volt ezen a lemezen, hanem énekdramaturgiai alkotótársam is. Gábornak (Presser – a szerk.) a dalokért, és hogy a barátság és a kreatív szigor inspiráló ötvözetével vigyázott rám…”-írja Zorán az albumról. 

A dalok szövegeit ezúttal is Dusánnak köszönhetjük. Szinte hihetetlen, milyen erőteljes érzések szabadulnak fel az okos, lírai képekben gazdag, költői szépségű sorok hallatán, miközben gondolataink is szárnyalni kezdenek. Olyan az egész, mint egy, a lelkünk legmélyebb zugait megcélzó gyakorlat, melynek során érett, tapasztalt edzők adnak kézről-kézre, mi pedig hagyjuk, hogy átjárjon bennünket a hév, az életöröm és az életbölcsesség, melyek által az utolsó hang után szinte újjászületve tekintünk a világra.

Persze ebben óriási szerepe van a zenének is, mely általában Presser Gábor zsenialitását dicséri, ám ezúttal egy-egy dal erejéig beugrott maga Zorán, és Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője is. Presser a lemezen először nyúlt ihletért Zorán szerb gyökereihez. A délszláv zenei és ritmikai világot idéző dalok olyan erőteljesek, hogy szinte ostrom alá veszik a hallójáratainkat, ráadásul Zorán ezen az albumon úgy énekel, mint még soha – hangjában olyan karcosság van, miközben szinte megnyitja a lelkét előttünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik