Belföld

Százezernyi műkincs új helyen

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum már az új raktárba költöztette kincseinek háromnegyedét.

A végéhez közeledik a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjteményi anyagának költöztetése. A szakemberek az elmúlt hetekben több mint százezer darab műtárgyat mozgattak át az új raktárbázisba – értesítette a Szeged24-et az intézmény sajtóreferense.

Az ősz első napján átadott múzeumépülethez egy háromszintes, modern kialakítású rész is épült, ahol a raktárak és a
restaurátorműhelyek kaptak helyet. A földszintre, az ún. átmenő raktárba érkeznek a leletek és a műtárgyak, ahol a muzeológusok és restaurátorok előzetesen megvizsgálják őket. Innen kerülnek tisztításra és kapják vissza
eredeti formájukat a Deák Ferenc utcára nyíló műhelyben, ahol az ott zajló munkafolyamatokat akár a járókelők is nézhetik az ablakokon át. – mondta Elek András.

A régészeti gyűjtemény a pinceszinten történik, míg a helytörténeti és a néprajzi anyag az emeleten kapott helyet.
A tárolóbázis a legmodernebb, gördülő polcos rendszerű raktárakból ál. A Tornyai János Múzeum több mint százötvenezer tételes állományát háromszor mozgatták, és költöztették az elmúlt években, az állomány immár immár végleges helyére kerül – tájékoztatott a referens.  

Az 1905-ben megszületett múzeum legkorábbi anyagát azok a néprajzi tárgyak alapozták meg, amelyeket Tornyai János festőművész útmutatása alapján Kiss Lajos, a későbbi jeles néprajzkutató gyűjtött össze. A több mint kilencezer
darabos gyűjtemény kiemelkedő részét alkotják Vásárhely népművészeti örökségének emlékei, a festett bútorok, a cserépedények és a szőrhímzéses párnavégek.

A múzeum régészeti osztálya 1930-ban jött létre. A gyűjtemény az elmúlt évtizedben a háromszorosára duzzadt; ma már csaknem 150 ezer darab beleltározott tárgyat tartalmaz. Ennek egy részét képezi az a pénztörténeti egység. A helytörténeti gyűjtemény kilencezer darabos. Legrégebbi közte egy 1491-ből származó, II. Ulászló által kiadott oklevél. A gyűjtemény legnagyobb részét a vásárhelyi céhek, a helyi iparszervezetek emlékei alkotják, de őrzi a város polgárainak hagyatékát, politikai és kulturális életének emlékeit is.

A Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az Alföldi Galériában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik