Belföld

Képkockák fél évszázada

Féner Tamás, Kossuth-díjas fotóművész nyitotta meg tegnap az 55 éves Székesfehérvári Fotóklub Kollektív Tárlatát. A jelenlegi és a korábbi klubtagok munkáíból állították össze a tárlatot.

Sikerült egy olyan fotóművészt ismét Székesfehérvárra csalogatni, aki több évtizede látogat városunkba, nemcsak enni-inni és nézelődni, hanem komoly országos vagy nemzetközi fotópályázatok zsűritagjaként ezenkívül előadásokat tartani hivatásos fotográfusoknak és a fotóklub tagjainak. Valamilyen szinten kötődik Székesfehérvárhoz, lélekben és hangulatban biztosan.

Féner Tamás fotóművész a valóságelvű fotográfia és a fotózsurnalisztika egyik élő hazai klasszikusa. Kiemelkedő tevékenységéért, valamint az új generáció képzésében, oktatásában és a szakmai közéletben végzett munkásságáért 2010-ben Kossuth-díjat kapott.

A fotográfus a kiállítás megnyitóján elmondta: különös örömet okozott látni, hogy milyen nagy műgonddal készült el a kiállítás. A kiállítás önmagában létező valóság-darab. Féner Tamás szerint évtizedeken keresztül meghatározta a magyar fotógráfia közhangulatát az amatőrök és profik közötti ellenségeskedés. Mi a különbség amatőr és profi között? Az amatőr egy jó képet akar csinálni, a profi pedig meg akar oldani egy feladatot. A profi több vitára alkalmas képet tud csinálni-gondolkodott nyilvánosan a fotóművész.

A kiállítás december 1-jéig tekinthető meg a Művészetek Házában, a Nagy Ottó Sándor Galériában, az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik