Belföld

Elkezdheti igazi gyermekkorát a szívátültetett Dorina

Dorina (dorina, szívátültetés)
Dorina (dorina, szívátültetés)

Hazamehetett a kórházból az ötéves kislány, aki augusztusban kapott új szívet.

Hazaengedték a kórházból csütörtökön azt a kislányt, akin augusztus elején Magyarországon rekordidőnek számító, 287 napig tartó műszívkezelés után hajtottak végre szívátültetést – hangzott el az RTL Klub esti híradójában. A kislány több mint egy év után térhet haza Nyírbátorba Budapestről, az Országos Kardiológiai Intézetből.

Ablonczy László, az intézmény gyermekkardiológus főorvosa a hírműsorban azt mondta: a kislánynak otthon már nem lesz szüksége maszkra, illetve kesztyűre, azonban elővigyázatosságból, például az influenzaszezon idején, illetve tömegközlekedési eszközökön még egy-két hónapig a szájkendő viselete javasolt. Ezt követően viszont “éli a normális gyermekek életét” – fogalmazott az orvos.


Mint arról korábban beszámoltunk, a nyírbátori kislány tavaly október 24-e óta várt új szívre, azóta, hogy az országban nyolcadikként neki is műszívet kellett beültetni. A kis Szilágyi Dorina ugyanis veleszületett szívrendellenességgel jött a világra: lyukas szívvel, ugyanazzal a betegséggel, amibe édesanyja kishúga belehalt.

Dorina 287 napig élt műszívvel. Az orvosok 2012. július 26-án délután kapták a riasztást, hogy van egy lehetséges szív. Beindult a gépezet, július 31-én megtörtént az eddigi leghosszabb műszívkezelést követő sikeres beültetés. Dorina olyan jól viselte a beavatkozást, hogy alig egy héttel a transzplantáció után már lekerülhetett a lélegeztetőgépről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik